11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Nem szigorodik tovább a lengyel abortusztörvény

2007.04.13. 20:28
Lengyel Családok Ligája azt akarta az alkotmányba belevetetni, hogy az emberi élet "a fogamzástól kezdve" jogi oltalom alatt áll. A kétharmados többséget igényló döntés nem ment át a parlamenten, a javaslatokról heves vita folyt a szejmben, az ülést többször félbe kellett szakítani.

A lengyel parlament pénteken elutasította a nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) párt által benyújtott, a művi terhesség-megszakítás további szigorítását előirányzó alkotmánymódosítási javaslatokat. A szavazás után a szejm elnöke bejelentette, hogy lemond.

A pénteken vitára bocsátott javaslatok egyike úgy módosította volna a lengyel alkotmánynak a 38. - a minden emberi lény életének jogi védelmét kimondó - cikkét, hogy beleillesztette volna: az emberi élet "a fogamzástól kezdve" jogi oltalom alatt áll. A gyakorlatban ez a megfogalmazás teljes abortusztilalmat is maga után vonhatott volna.

Lech Kaczynski elnök a jobbközép Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt támogatásával ellenjavaslatot terjesztett be, amely bizonyos körülmények fennállása esetén nyitva hagyta volna a terhesség-megszakítás lehetőségét.

Kétharmados törvény

Az előterjesztésekről heves vita folyt a szejmben, az ülést többször félbe kellett szakítani. A szavazás után Marek Jurek, az alsóház elnöke közölte: "személyes felelőssége tudatában" a következő ülésen benyújtja lemondását. A katolikus Jurek a PiS azon politikusainak egyike, akik az LPR előterjesztését támogatták.

A PiS az abortuszkérdésben engedett a frakciófegyelemből, lehetővé téve, hogy a képviselők személyes meggyőződésük alapján szavazzanak a benyújtott módosító javaslatokról. Az alkotmány módosításához a lengyel törvények értelmében kétharmados parlamenti többség, vagyis több mint 300 képviselő szavazata szükséges.

Az abortusszal kapcsolatos lengyelországi szabályozás a legszigorúbbak közé tartozik európai viszonylatban, mert csak a következő esetekben engedélyezik a műtét végrehajtását: ha a terhesség nemi erőszakra vagy vérfertőzésre vezethető vissza, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog vagy a magzat visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességben szenved.  • Hírek
  • Bankszámla