Gusztáv
-4 °C
1 °C

A lengyel katolikus egyház bocsánatot kért a zsidóktól

2001.05.28. 10:39
Engesztelő imával kért bocsánatot vasárnap este a lengyelek által a zsidók ellen elkövetett bűnökért a lengyel püspöki kar Józef Glemp bíboros, prímás vezetésével. A vallási vezetők bocsánatért imádkoztak a Jedwabnéban és másutt meggyilkolt zsidók miatt, imádkoztak a gyűlölet minden áldozatáért. A megemlékezésen a zsidó közösség vezetői nem, egyes kormánytagok azonban jelen voltak.
Nem voltak jelen hivatalosan a bocsánatkérő imán a lengyelországi zsidó hitközségek képviselői és vezetői, köztük Michael Schudrich varsói és lódzi rabbi sem. A vasárnap a varsói Mindenszentek templomban megtartott megemlékezésen a lengyel püspöki kar kért bocsánatot a lengyelek által a zsidók ellen elkövetett bűnökért.

Felolvasták a pápa imádságát is

Maciej Plazynski a Szejm elnöke
Az eseményen a vallási vezetők mellett a lengyel fővárosban tartott eseményen megjelent Maciej Plazynski, a Szejm elnöke, Wladyslaw Bartoszewski külügyminiszter, Tadeusz Mazowiecki volt kormányfő, Leon Kieres, a Nemzeti Emlékezet Intézete igazgatója, valamint az államfői és a miniszterelnöki hivatal vezetői.

Fohászkodtak mindazokért, akik ellenszenvet vagy haragot táplálnak a zsidó néppel szemben, hogy "Isten kegyelmét elfogadva adják át szívüket a valódi és gyümölcsöző kiengesztelődésnek". Az imaest II. János Pál pápának a zsidó népért felajánlott imádsága felolvasásával végződött.

A prímás hasonló gesztust vár

A zsidó vezető azzal hárította el Glemp bíboros személyes meghívását, hogy aznap van az egyik legnagyobb zsidó ünnep, a savuót, a sínai-hegyi kinyilatkoztatás emléknapja. A háttérben azonban a bíboros egy minapi nyilatkozata áll, amelyben a prímás annak a várakozásának adott hangot, hogy a zsidó fél is lelkiismeret-vizsgálatot tart, és megköveti a lengyeleket azokért a bűnökért, amelyeket zsidók követtek el lengyelekkel szemben, főként a kommunista rendszer lengyelországi bevezetésének időszakában.

Schudrich rabbi néhány napja azt mondta, hogy mélyen megindítja a lengyel katolikus egyház "erkölcsi és lelki szempontból egyaránt nagyon fontos lépése, amelyből a zsidó fél is tanulságokat vonhat le". Emlékeztetett viszont arra, hogy már korábban is sajnálatát fejezte ki azok miatt a bűnök miatt, melyeket zsidó származású kommunisták követtek el lengyelek ellen.

Jedwabne, a mementó

Az imán megemlékeztek a jedwabnei tragédiáról is. A 1941. július 10-én, a kelet-lengyelországi városban történt pogrom azért kínos részlet a lengyel történelemben, mert történészek szerint itt nem a nácik, hanem a helyi lakosság ölt meg 1600 zsidót. A lengyel származású amerikai történész, Jan Tomasz Gross Szomszédok című könyve szerint Jedwabne teljes zsidó közösségét a helyiek egy csoportja egy pajtában elevenen elégette.