Béla
13 °C
27 °C

Lengyelország megint választ

2006.11.12. 08:47
Megkezdődött az önkormányzati választások első fordulója Lengyelországban vasárnap reggel. A szavazók első alkalommal nyilváníthatnak véleményt az egy éve kormányzó Kaczynski-fivérek teljesítményéről.

A lengyel szavazók közel 47 ezer képviselőt és 2500 polgármestert választanak meg. Kizárólag a polgármesterek esetében a két első helyezett részvételével második fordulót is tartanak november 26-án, ha a részvételi arány nem éri el az 50 százalékot.

A jelöltek egy része függetlenként vagy kis bizottságok támogatásával indult, velük párhuzamosan három nagy csoportra oszthatóak a megmérettetésre várók. A jelöltek egyik csoportja a kormányzó koalíció - azaz a Jaroslaw Kaczynski kormányfő vezette konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), a baloldali populista Önvédelem és az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligája (LPR) - színeiben indult.

A második csoportot a parlamentben ellenzékben politizáló jobboldali liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltjei alkotják. A harmadik blokkot a posztkommunista kereszténydemokraták és a Szolidaritás mozgalomból származó középpárt új szövetségének jelöltjei teszik ki.

A Lengyelországban nagy befolyással bíró katolikus egyház tartózkodott attól, hogy bármelyik párt vagy jelölt támogatására szólítsa fel a hívőket. Az egyház mindössze annyit kért a híveitől, hogy menjenek el szavazni. (Lengyelországban a választási részvétel gyakran nem éri el az 50 százalékot.) A szavazatukat leadott választók kikérdezése alapján készülő felmérések eredményét urnazárás után, este nyolc órakor eszik közzé a televíziókban.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft