Konrád
8 °C
26 °C

Elvesztette Varsót a lengyel kormánypárt

2006.11.13. 01:05
A konzervatív Jog és Igazságosság párt támogatottsága csökkent a városokban, de azért ez még nem veszélyezteti az egy éve kormányzó párt hatalmát. A szavazók aktivitása meglehetősen alacsony volt, országos szinten 34 százalék körül volt a választási részvétel.

A Lengyelországot kormányzó konzervatívok az első felmérések szerint állták a sarat az ellenzéki pártok által támasztott erős kihívással szemben a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, de a fővárosban erős vereséget szenvedtek.

A szavazók aktivitása meglehetősen alacsony volt, országos szinten 34 százalék körül volt a választási részvétel. Gyorsfelmérések csak a nagyobb városokban készültek, s ezek eredményét ismertették a televíziókban az urnák zárása után vasárnap este.

A Jaroslaw Kaczynski kormányfő vezette konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elveszítette a varsói önkormányzatban lévő többségét, és polgármesterjelöltje minimális előnnyel végzett az élen. A szavazatukat leadott választó kikérdezése alapján készült felmérések szerint Kazimierz Marcinkiewic volt miniszterelnök a voksok 36,7-38,6 százalékát szerezte meg. Liberális ellenfelét, Hanna Gronkiewicz-Waltz volt jegybanki elnököt a szavazók 36,5-36,6 százaléka támogatta. Ez az eredmény elemzők szerint azt jelenti, hogy a választás november 26-i második fordulójában minden bizonnyal Hanna Gronkiewicz-Waltz arat győzelmet.

A varsói önkormányzatot illetően a parlamentben ellenzékben politizáló jobboldali liberális Polgári Platform (PO) fölényes diadalt aratott, a szavazatok 43,4 százalékát szerezte meg. A fővárosi önkormányzatban eddig többségben lévő Jog és Igazságosság 30,2 százalékos eredménnyel a második helyre szorult, a baloldal pedig 17,4 százalékkal a harmadik helyen futott be.

Lengyelország második legnagyobb városában, Lodzban viszont a vártnál jobban szerepelt a PiS: a felmérések szerint a szavazatok 35 százalékát szerezte meg a közvélemény-kutatók által előre jelzett 30 százalék helyett.

Elemzők szerint az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kormányzó konzervatív erők támogatottsága csökkent a városlakók között, de az ellenzék még nem elég erős ahhoz, hogy tényleges kihívást jelentsen az egy éve hatalmon lévő kormánnyal szemben.