Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tilos oldalról fotózni a lengyel kormányfőt

2006.11.03. 17:23
Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő megtiltotta a fotósoknak, hogy oldalról fényképezzék őt. A német újságíró szövetség élesen tiltakozott a diktatúrákra emlékeztető szabályozás ellen, és minden fotóriportert arra bíztat: ne tartsa be az előírást.

„Egyszerűen nincs semmi szükség arra, hogy a kormányfőt profilból fényképezzék”, ismertette az új előírást a lengyel sajtófotósoknak Jan Dziedziczak, Jaroslav Kaczynski miniszterelnök szóvivője.

A Dziennik lengyel lap tudósítása szerint a szóvivő cáfolta, hogy a tiltás hátterében a kormányfő hiúsága állna. Pedig feltehetően arról van szó, hogy a szemből készült fényképeken kevésbé látszik a kormányfő méretes tokája. A szóvivő szerint nincs semmi különös abban, hogy ilyen előírást fogalmaznak meg a fotósoknak.


Jaroslav Kaczynski

A kormányfő sajtótájékoztatóin ezért a jövőben elzárnak bizonyos területeket. A fotósok így nem léphetnek a kormányfő mellé vagy mögé, s nem készíthetnek előnytelen képeket.

A Der Spiegel szerint a német újságíró szövetség (DJV) élesen elítélte a lengyel szabályozást. “Csak a diktatúrákból ismerünk olyan előírásokat, amelyek meghatározzák, hogyan szabad fotózni egy politikust” – mondta Hendrik Zörner, a DJV szóvivője Berlinben. Ilyen tiltások például Fehéroroszországban ismertek, ahol az újságírókat be is szokták börtönözni – tette hozzá.

A német újságírószövetség szerint teljességgel elfogadhatatlan, hogy a fotósoknak előírják, milyen képet nem készíthetnek a politikusokról. Zörner ezért arra bíztatta a fotóriportereket, hogy ne tartsák magukat a sajátos lengyel előíráshoz.