Natália
1 °C
7 °C

Megbukhat a lengyel kormány?

2000.05.29. 12:48
A lengyel pénzügyminiszter, Leszek Balcerowicz hétfőn formálisan benyújtotta ugyan lemondását, de arra kérte a miniszterelnököt, hogy halassza el a beadvány elfogadását. A miniszter, aki a kisebbik kormánypárt, a Szabadság Unió (UW) vezetője és miniszterelnök-helyettes is egyszemélyben, azt szeretné, ha Jerzy Buzek miniszterelnök időt adna a válságos helyzetben lévő kormánykoalíció megmentésére, az erről szóló tárgyalások eredményes lezárására.
Balcerowiczcsal együtt együtt nyolc másik UW-hoz tartozó kormányzati politikus is beadta lemondását, ám ők is a pénzügyminiszterhez hasonló kéréssel fordultak a kormányfőhöz - tájékoztatott a Reuters. Balcerowicz úgy nyilatkozott, hogy ha a miniszterelnök elfogadja a lemondásukat, az azt jelenti, hogy anagyobbik kormánypárt, a Szolidaritás Választási Unió (AWS) kisebbségi kormányt akar alakítani. Az AWS mérsékelt szárnyának egyik politikusa, Jan Maria Rokita azonban úgy vélte, hogy nem valószínű a lemondások elfogadása.

Leszek Balcerowicz
Hétfőn formálisan benyújtotta lemondását
A Lengyelországot kormányzó jobbközép koalíció kisebbik pártja vasárnap jelentette be, hogy visszavonja a kabinetből minisztereit, megrendítve a két és fél éve hatalmon lévő, Jerzy Buzek vezette kormányt.

A Szabadság Unió országos tanácsa úgy döntött, hogy a visszavonás mellett egyidejűleg felhatalmazza a pártvezetőséget egy új kormány megalakításáról szóló tárgyalásra. A lemondásukat hétfőn benyújtó miniszterek ,,ügyvezető" jelleggel továbbra is hivatalukban maradnak - legalábbis az új kormány megalakulásáig - adta hírül a CNN.

Az UW ,,drámai" lépését az váltotta ki, hogy elégedetlenek a Szolidaritás blokkjához tartozó Jerzy Buzek kormányfővel, aki képtelen ellenőrizni saját pártjának renegát parlamenti képviselőit, akik szinte rendszeresen kabinetjük ellen szavaznak a szejmben. A renegátok többször leszavazták ugyanis azokat a kormányelőterjesztéseket, amelyek az UW (és a kabinet) szerint nélkülözhetetlenek Lengyelország európai uniós csatlakozásához.

Amennyiben a pártközi egyezkedés nem vezet eredményre, az AWS kisebbségi kormányt alakíthat. Szakértők szerint azonban egy ilyen kormány nem lenne hosszú életű, képtelen lenne a 2001-es költségvetést megszavaztatni. Így előre hozott választásokra kerülne sor a Népszabadság szerint. Az idő előtti voksolást a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan nyerné az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség.

A korábban is sokat támadott Buzek kormányfő már többször felajánlotta lemondását - ha erre van szükség a koalíció fenntartásához. A Szolidaritáson belül kompromisszumos javaslatként az elmúlt héten felmerült már Boguslaw Grabowski neve, aki jelenleg a lengyel nemzeti bank közgazdásza, s aki a Szolidaritás gazdasági programjának társszerzője volt. Boguslawski közel áll az UW vezetője, Balcerowicz pénzügyminiszter liberális nézeteihez, de éppen ezért saját pártján belül kevéssé népszerű.

Jerzy Buzek
A kormányfő már többször felajánlotta lemondását
Ugyanakkor a Szolidaritás - ha bele is menne a kormányfő cseréjébe - a kisebbik koalíciós párttól úgyszintén engedményeket akar kicsikarni: az AWS ugyanis azt szeretné, ha Buzekkel együtt Balcerowicz is távozna a kormányból, ami az UW számára tűnik elfogadhatatlannak - a CNN szerint.

A Szabadság Uniót az a Leszek Balcerowicz vezeti, aki a jelenlegi kormányban pénzügyminiszteri posztot tölt be. A liberális Balcerowiczot egyszerűen csak a lengyel piacgazdaság ,,atyjának" nevezik, aki a kilencvenes évek elején ,,sokkterápiával" - óriási társadalmi feszültségek árán - leszorította az inflációt, rendezte az ország külföldi adósságait (részben elengedték ezeket) és hallatlanul dinamikus gazdasági növekedést indított be. A pénzügyileg és makroökonómiailag hatékony politikába azonban belebukott a Szolidaritás utódaiból álló jobboldali kormány, és az évtized közepén a baloldal kormányzott Lengyelországban.

Az UW más politikusai is rendkívül fontos szerepet töltötek be a rendszerváltás óta: Bronislaw Geremek jelenlegi külügyminiszter meghatározó politikusa volt az 1989-90-es fordulatnak, Hanna Suchocka még hivatalban lévő igazságügyi miniszter pedig kormányfői tisztséget is betöltött korábban. (Suchocka korábbi kijelentését idézte nemrégiben, lengyelországi látogatásakor Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amikor arra emlékeztetett, hogy 1989 óta a kelet-közép-európai országok mindig öt évre vannak az uniós csatlakozástól.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?