Megbukhat a lengyel kormány?

2000.05.29. 12:48
A lengyel pénzügyminiszter, Leszek Balcerowicz hétfőn formálisan benyújtotta ugyan lemondását, de arra kérte a miniszterelnököt, hogy halassza el a beadvány elfogadását. A miniszter, aki a kisebbik kormánypárt, a Szabadság Unió (UW) vezetője és miniszterelnök-helyettes is egyszemélyben, azt szeretné, ha Jerzy Buzek miniszterelnök időt adna a válságos helyzetben lévő kormánykoalíció megmentésére, az erről szóló tárgyalások eredményes lezárására.
Balcerowiczcsal együtt együtt nyolc másik UW-hoz tartozó kormányzati politikus is beadta lemondását, ám ők is a pénzügyminiszterhez hasonló kéréssel fordultak a kormányfőhöz - tájékoztatott a Reuters. Balcerowicz úgy nyilatkozott, hogy ha a miniszterelnök elfogadja a lemondásukat, az azt jelenti, hogy anagyobbik kormánypárt, a Szolidaritás Választási Unió (AWS) kisebbségi kormányt akar alakítani. Az AWS mérsékelt szárnyának egyik politikusa, Jan Maria Rokita azonban úgy vélte, hogy nem valószínű a lemondások elfogadása.

Leszek Balcerowicz
Hétfőn formálisan benyújtotta lemondását
A Lengyelországot kormányzó jobbközép koalíció kisebbik pártja vasárnap jelentette be, hogy visszavonja a kabinetből minisztereit, megrendítve a két és fél éve hatalmon lévő, Jerzy Buzek vezette kormányt.

A Szabadság Unió országos tanácsa úgy döntött, hogy a visszavonás mellett egyidejűleg felhatalmazza a pártvezetőséget egy új kormány megalakításáról szóló tárgyalásra. A lemondásukat hétfőn benyújtó miniszterek ,,ügyvezető" jelleggel továbbra is hivatalukban maradnak - legalábbis az új kormány megalakulásáig - adta hírül a CNN.

Az UW ,,drámai" lépését az váltotta ki, hogy elégedetlenek a Szolidaritás blokkjához tartozó Jerzy Buzek kormányfővel, aki képtelen ellenőrizni saját pártjának renegát parlamenti képviselőit, akik szinte rendszeresen kabinetjük ellen szavaznak a szejmben. A renegátok többször leszavazták ugyanis azokat a kormányelőterjesztéseket, amelyek az UW (és a kabinet) szerint nélkülözhetetlenek Lengyelország európai uniós csatlakozásához.

Amennyiben a pártközi egyezkedés nem vezet eredményre, az AWS kisebbségi kormányt alakíthat. Szakértők szerint azonban egy ilyen kormány nem lenne hosszú életű, képtelen lenne a 2001-es költségvetést megszavaztatni. Így előre hozott választásokra kerülne sor a Népszabadság szerint. Az idő előtti voksolást a közvélemény-kutatások szerint magabiztosan nyerné az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség.

A korábban is sokat támadott Buzek kormányfő már többször felajánlotta lemondását - ha erre van szükség a koalíció fenntartásához. A Szolidaritáson belül kompromisszumos javaslatként az elmúlt héten felmerült már Boguslaw Grabowski neve, aki jelenleg a lengyel nemzeti bank közgazdásza, s aki a Szolidaritás gazdasági programjának társszerzője volt. Boguslawski közel áll az UW vezetője, Balcerowicz pénzügyminiszter liberális nézeteihez, de éppen ezért saját pártján belül kevéssé népszerű.

Jerzy Buzek
A kormányfő már többször felajánlotta lemondását
Ugyanakkor a Szolidaritás - ha bele is menne a kormányfő cseréjébe - a kisebbik koalíciós párttól úgyszintén engedményeket akar kicsikarni: az AWS ugyanis azt szeretné, ha Buzekkel együtt Balcerowicz is távozna a kormányból, ami az UW számára tűnik elfogadhatatlannak - a CNN szerint.

A Szabadság Uniót az a Leszek Balcerowicz vezeti, aki a jelenlegi kormányban pénzügyminiszteri posztot tölt be. A liberális Balcerowiczot egyszerűen csak a lengyel piacgazdaság ,,atyjának" nevezik, aki a kilencvenes évek elején ,,sokkterápiával" - óriási társadalmi feszültségek árán - leszorította az inflációt, rendezte az ország külföldi adósságait (részben elengedték ezeket) és hallatlanul dinamikus gazdasági növekedést indított be. A pénzügyileg és makroökonómiailag hatékony politikába azonban belebukott a Szolidaritás utódaiból álló jobboldali kormány, és az évtized közepén a baloldal kormányzott Lengyelországban.

Az UW más politikusai is rendkívül fontos szerepet töltötek be a rendszerváltás óta: Bronislaw Geremek jelenlegi külügyminiszter meghatározó politikusa volt az 1989-90-es fordulatnak, Hanna Suchocka még hivatalban lévő igazságügyi miniszter pedig kormányfői tisztséget is betöltött korábban. (Suchocka korábbi kijelentését idézte nemrégiben, lengyelországi látogatásakor Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amikor arra emlékeztetett, hogy 1989 óta a kelet-közép-európai országok mindig öt évre vannak az uniós csatlakozástól.)  • Tippek
  • Babaváró hitel