Újabb baloldali fordulat Lengyelországban

2001.09.23. 21:08
A Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója koalíciója 44,9 százalékkal megnyerte a vasárnapi lengyelországi választásokat, és önállóan kormányt alakíthat - derült ki az exit poll adatokból.
Elsöprő győzelmet aratott a lengyelországi választásokon a Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója (SDL-UP) koalíciója. A szövetség 44,9 százalékos eredménye azt jelenti, hogy önállóan alakíthat kormányt - derült ki a 20 órai urnazárás után a lengyel televízió esti híradójában közzétett első exit poll-adatokból.

Ez az eredmény 240 mandátumot jelent a baloldali koalíciónak a 460 tagú alsóházban. Második a Polgári Platform 11,8 százalékkal, ami 62 mandátumot jelent, harmadik a Samoobrona agrárpárt 9,9 százalékkal 47 képviselőt juttathat a törvényhozásba. Bejutott még az új szejmbe a Lengyel Parasztpárt 9,4 százalékos eredménnyel (várhatóan 42 képviselője ül majd a parlamenti padikban), a Jog és Igazságosság 8,7 százalékkal (40 mandátum), és a Lengyel Családok Ligája 6,5 százalékkal, valószínűleg 27 hellyel.

Nem lesz az új szejm tagja az ebben a ciklusban kormányzó szerepet betöltött Jobboldal Szolidaritás Választási Akciója, amely csupán 4,4 százalékot kapott és a Szabadság Uniója sem, amely 3,5 százalékos eredményt ért el.

A választási részvétel kiábrándítóan alacsony, mindössze 39,7 százalékos volt a vasárnapi lengyel voksoláson.

A lengyel televízió esti híradójában közzétett első exit poll-adatok szerint a baloldali SLD-UP koalíció a felsőházban is megszerezte a többséget, a 100 mandátumból 75 az övé, 18 a Szenátusi tömb 2001-é, 3 pedig a Lengyel Parasztpárté.  • Tippek
  • Bankszámla