Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb baloldali fordulat Lengyelországban

2001.09.23. 21:08
A Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója koalíciója 44,9 százalékkal megnyerte a vasárnapi lengyelországi választásokat, és önállóan kormányt alakíthat - derült ki az exit poll adatokból.
Elsöprő győzelmet aratott a lengyelországi választásokon a Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója (SDL-UP) koalíciója. A szövetség 44,9 százalékos eredménye azt jelenti, hogy önállóan alakíthat kormányt - derült ki a 20 órai urnazárás után a lengyel televízió esti híradójában közzétett első exit poll-adatokból.

Ez az eredmény 240 mandátumot jelent a baloldali koalíciónak a 460 tagú alsóházban. Második a Polgári Platform 11,8 százalékkal, ami 62 mandátumot jelent, harmadik a Samoobrona agrárpárt 9,9 százalékkal 47 képviselőt juttathat a törvényhozásba. Bejutott még az új szejmbe a Lengyel Parasztpárt 9,4 százalékos eredménnyel (várhatóan 42 képviselője ül majd a parlamenti padikban), a Jog és Igazságosság 8,7 százalékkal (40 mandátum), és a Lengyel Családok Ligája 6,5 százalékkal, valószínűleg 27 hellyel.

Nem lesz az új szejm tagja az ebben a ciklusban kormányzó szerepet betöltött Jobboldal Szolidaritás Választási Akciója, amely csupán 4,4 százalékot kapott és a Szabadság Uniója sem, amely 3,5 százalékos eredményt ért el.

A választási részvétel kiábrándítóan alacsony, mindössze 39,7 százalékos volt a vasárnapi lengyel voksoláson.

A lengyel televízió esti híradójában közzétett első exit poll-adatok szerint a baloldali SLD-UP koalíció a felsőházban is megszerezte a többséget, a 100 mandátumból 75 az övé, 18 a Szenátusi tömb 2001-é, 3 pedig a Lengyel Parasztpárté.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!