Auguszta
-4 °C
2 °C

Elsöprő jobboldali győzelem Lengyelországban

2005.09.26. 00:50
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a jobboldal nyerte a lengyel választásokat az exit poll szerint. A győztes párt elnöke lemond miniszterelnök-jelöltségéről, ha ikertestvérét két hét múlva köztársasági elnökké választják.

A mérsékelt jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnevezésű párt nyerte meg a lengyelországi parlamenti választásokat.

A nép PiS-PO-koalíciót akar

Amint az onet.pl lengyel internetes hírportál a TVN24 lengyel hírtelevízióra hivatkozva a vasárnap 20 órai urnazárás után jelentette, a GfK Polonia lengyel közvélemény-kutató exit poll (a szavazófülkékből kilépő választók megkérdezése) felmérése szerint a Jog és Igazságosság 28,26 százalékos eredményt ért el.

Második helyen végzett az ugyancsak ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) 26,35 százalékkal, őt követi az eddig kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 11,11 százalékkal. Bejutott még a parlamentbe az Önvédelem agrárpárt (10,21 százalék), a nemzeti-katolikus, jobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) (8,32) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) (5,71).

A részvétel a nem végleges adatok szerint rendkívül alacsony, 38,3 százalékos volt.

Biztos kezekben hiszik

"Úgy tűnik, megnyertük a választásokat" - nyilatkozta késő este Varsóban az első exit poll felmérések, illetve a legelső részeredmények után Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke az ujjongó hívei előtt. Első nyilatkozatában az állam megjavítását ígérte, ami szavai szerint azt jelenti, hogy a közéletben helyre kell állítani a tisztességet, s újra meg kell teremteni az államba vetett hitet és bizalmat.

A Jog és Igazságosság nevű párt vezetője, egyben a PiS miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor meglepetésnek tűnő kijelentést tett. Közölte ugyanis, hogy lemond a kormányfő-jelöltségről, amennyiben ikertestvére, Lech Kaczynski megnyeri a két hét múlva esedékes elnökválasztást. Ebben az esetben a PiS más személyt javasol a miniszterelnöki tisztségre.

Elismerte a PiS győzelmét a második helyen végzett PO elnöke, Donald Tusk is, aki a Polgári Platform több más vezetőjével együtt jókívánságait fejezte ki Kaczynskinek. "Szeretnénk hinni, hogy Lengyelország jó és biztos kezekben van" - hangoztatta a PO második számú vezetője, Jan Rokita, aki egyben megerősítette, hogy a PO kész az együttműködésre a választásokon győztes Jog és Igazságosság elnevezésű párttal.

Mérsékeltek kontra rendszerellenesek

Az eredmény a várakozásoknak megfelelő. Elemzők a választás előtt úgy gondolták, hogy a PiS komoly eséllyel pályázik arra, hogy hosszú évekre magához csalogassa a hagyományosan erős jobboldali szavazótábort, mert lengyel viszonylatban kifejezetten erős és fegyelmezett a párt szervezete. Más kérdés viszont, hogy a párt hogyan birkózik majd meg a kormányzati felelősség súlyával.

Az ugyanis már most bizonyosnak látszik, hogy a Jog és Igazságosság harcosai a következő kormányban együtt fognak ülni a PO liberálisaival, bármennyire is távolinak tűnik egymástól a két párt világképe. Más lehetőség sem matematikailag, sem politikailag nem kínálkozik a mai Lengyelországban, ahol a két, Szolidaritás-gyökerű mérsékelten jobboldali párton kívül az SLD romjai hevernek, illetve nyíltan rendszerellenes pártok - Önvédelem, Lengyel Családok Ligája - versengenek a voksokért.