Piroska
3 °C
3 °C

A lengyel vízvezetékszerelő ügye után belga autóügy?

2006.07.03. 20:14
Újabb, a kelet-európai országokat hátrányosan megkülönböztető magatartásra hívta fel a figyelmet Tabajdi Csaba MSZP-s európa parlamenti (EP) képviselő. Felszólalása után vizsgálatot rendelt el az EP elnöke.
"Úgy látszik a lengyel vízvezetékszerelő után a belga autókölcsönző ügye lesz az újabb elrettentő példa az új tagállamokkal szembeni diszkriminációra" - jegyezte meg július 3-án, hétfőn az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén az elnöklő Josep Borrell Tabajdi Csaba felszólalására válaszolva. Az MSZP delegációjának vezetője újabb felháborító diszkriminációról számolt be.

Térképen nyomatékosítottak

"Kollégám a strasbourgi utazáshoz bérelt autót a Europcar brüsszeli fiókjánál. Az amúgy sem túl udvarias alkalmazott a szolgáltatásról adott tájékoztatásának záró mondatában arra hívta fel a figyelmet, hogy nehogy eszébe jusson a bérelt autót 'keletre vinni'! Mindezt a térképen is nyomatékosította, mikor egy határozott mozdulattal átsatírozta az új tagállamokat, mint tiltott zónát" - vélekedett Tabajdi.

Az Unió egyik első számú alapelvét, a nemzeti alapú diszkrimináció tilalmát sérti a Europcar ezzel a gyakorlatával - vélekedik a magyar EP-politikus. A cég eljárása azért is érthetetlen szerinte, mivel az összes új tagállamban is nyújtja szolgáltatását, így pontosan tudnia kell, hogy semmilyen extra kockázattal nem jár az autót mondjuk Magyarországra vagy Szlovéniába vinni, ahol a baleseti vagy kocsilopási statisztikák jobbak, mint több régi tagállamban.

'Ez már Western Europcar!'

Tabajdi úgy véli, hogy a Europcar magatartása újabb jele a régi tagállamokban elő irracionális félelmeknek, amelyet a Szolgáltatási Irányelv vitája kapcsán is tapasztalhattak a lengyel vízvezetékszerelővel való riogatás esetében. "Ráadásul mindezt egy olyan cég teszi, amely a nevében is európainak kíván látszani. Ez így nem Europcar, hanem Western Europcar! Érthetetlennek tartom, hogy egy Budapesten bérelt Europcar autóval el lehet menni Brüsszelbe, de ezt fordítva nem lehet megtenni" - jegyezte meg Tabajdi.

A magyar képviselő felszólalása végén kérte az Európai Bizottság illetékeseit, hogy vizsgálják meg a Europcar jogsértő gyakorlatát, és tegyenek lépéseket a diszkrimináció megszüntetésére. Borrell elnök válaszában felhívta a Bizottságot, személyesen a jelenlévő Charly McCreevy belső piaci biztost, hogy vizsgálja meg az ügyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!