Tekla
9 °C
20 °C

Bojkottra szólította híveit le Pen

2007.05.02. 11:33
Tartózkodásra szólította fel híveit Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front elnöke május 1-én. A szélsőjobboldali politikus már kiesett az elnöki székért folyó versenyből, az első fordulós eredmény miatt a júniusi parlamenti választáson kíván bosszút állni.

Az első forduló harmadik helyezettje, Jean-Marie Le Pen arra kérte szavazóit, hogy ne menjenek el szavazni az elnökválasztás második fordulóján. A Nemzeti Front (FN) elnöke május 1-én tartott beszédében kijelentette, azért döntött így, mert ugyanolyan veszélyesnek tartja mindkét versenyben maradt jelöltet.

Le Pen szerint Ségolène Royal azért nem lehet megfelelő elnök, mert rendezni kívánja a papírral nem rendelkező bevándorlók problémáját, Sarkozyre pedig azért lenne ésszerűtlen szavazni, mert – más jobboldali politikusokhoz hasonlóan – szélsőségeseknek tekinti a Nemzeti Front politikusait. Le Pen szerint a két jelölt ugyanazt a politikát képviseli, amely harminc év alatt a tönk szélére vitte Franciaországot.

A pártelnök arra is felszólította híveit, hogy tartogassák szavazataikat a június 10-én és 17-én megrendezésre kerülő parlamenti választásokra, amikor a Nemzeti Front szavazói majd „legitim bosszút” állhatnak az első fordulós eredményekért. Le Pen azt ígérte szimpatizánsainak, személyesen irányítja majd a törvényhozói választás előtti kampányt.

Le Pen a szavazatok 10,44 százalékát szerezte meg az első fordulóban. Keddi beszédében a körülmények áldozatának nevezte magát és pártját, az eredményt azonban nem könyvelte el vereségként.

A 78 éves politikus egyébként idén jelöltette magát ötödször az elnöki posztra, és mostani eredménye számít az eddigi legrosszabbnak, ugyanis a 2002-es elnökválasztás óta – amikor a második fordulóba is sikerült magát kvalifikálnia – 1 millió szavazatot veszített.