Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bojkottra szólította híveit le Pen

2007.05.02. 11:33
Tartózkodásra szólította fel híveit Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front elnöke május 1-én. A szélsőjobboldali politikus már kiesett az elnöki székért folyó versenyből, az első fordulós eredmény miatt a júniusi parlamenti választáson kíván bosszút állni.

Az első forduló harmadik helyezettje, Jean-Marie Le Pen arra kérte szavazóit, hogy ne menjenek el szavazni az elnökválasztás második fordulóján. A Nemzeti Front (FN) elnöke május 1-én tartott beszédében kijelentette, azért döntött így, mert ugyanolyan veszélyesnek tartja mindkét versenyben maradt jelöltet.

Le Pen szerint Ségolène Royal azért nem lehet megfelelő elnök, mert rendezni kívánja a papírral nem rendelkező bevándorlók problémáját, Sarkozyre pedig azért lenne ésszerűtlen szavazni, mert – más jobboldali politikusokhoz hasonlóan – szélsőségeseknek tekinti a Nemzeti Front politikusait. Le Pen szerint a két jelölt ugyanazt a politikát képviseli, amely harminc év alatt a tönk szélére vitte Franciaországot.

A pártelnök arra is felszólította híveit, hogy tartogassák szavazataikat a június 10-én és 17-én megrendezésre kerülő parlamenti választásokra, amikor a Nemzeti Front szavazói majd „legitim bosszút” állhatnak az első fordulós eredményekért. Le Pen azt ígérte szimpatizánsainak, személyesen irányítja majd a törvényhozói választás előtti kampányt.

Le Pen a szavazatok 10,44 százalékát szerezte meg az első fordulóban. Keddi beszédében a körülmények áldozatának nevezte magát és pártját, az eredményt azonban nem könyvelte el vereségként.

A 78 éves politikus egyébként idén jelöltette magát ötödször az elnöki posztra, és mostani eredménye számít az eddigi legrosszabbnak, ugyanis a 2002-es elnökválasztás óta – amikor a második fordulóba is sikerült magát kvalifikálnia – 1 millió szavazatot veszített.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?