Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Líbia bevallotta vegyifegyver arzenálját

2004.03.05. 16:02
Líbia elismerte pénteken, hogy 20 tonna mustárgázzal, továbbá több ezer tonna olyan alapanyaggal rendelkezik, amely alkalmas szarin ideggáz gyártására. Elismerte továbbá, hogy van egy vegyifegyvergyára és két vegyifegyverraktára Tripoli közelében, illetve az ország déli részén.
A líbiai kormány megbízásából a líbiai hadsereg egy ezredese adta át a líbiai vegyi fegyverekkel kapcsolatos dokumentációt Hágában a Szervezet a Vegyi Fegyverek Betiltásáért képviselőinek.

Amerikához közeledne

Líbia kis mennyiségű plutóniumot állított elő a nyolcvanas évektől 2003 végéig folytatott titkos atomprogramja keretében - állapította meg nemrégiben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Az észak-afrikai arab ország decemberben váratlanul megígérte, hogy feladja minden tömegpusztító fegyverét, illetve azok kifejlesztésének és gyártásának programjait; ennek jegyében tárta fel eddig titkos vegyifegyverkészleteit és gyártókapacitását. Tripoli nemzetközi elszigeteltségének megszűnését és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatainak javulását várja e lépéseitől. Különösen nagy reményeket fűz ahhoz, hogy visszatérhetnek az országba azok az amerikai cégek, amelyek a két állam ellenséges viszonya idején az amerikai szankciókkal összefüggésben távozni kényszerültek Líbiából.

Titkos tárgyalások

A Fehér Ház már fel is oldotta a Líbiába utazás tilalmát, amely miatt amerikai állampolgár évtizedeken át nem utazhatott legálisan az észak-afrikai arab országba. Sőt, azt is engedélyezte, hogy azok az amerikai cégek, amelyeknek korábban érdekeltségei voltak Líbiában, megkezdjék tárgyalásaikat a visszatérésről, noha a tényleges visszatérést tiltó szankciókat még nem törölte el Washington.

Líbia tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával folytatott titkos tárgyalások nyomán felhagy a tömegpusztító fegyverek előállítását szolgáló programjával. A bejelentés után enyhülni kezdett az évtizedek óta fagyos viszony, s Tripoliban helyreállították az amerikai diplomáciai jelenlétet. Az amerikai útlevéllel történő utazások tilalmának feloldása volt az első lényeges lépés, amellyel az Egyesült Államok enyhítette a Líbiával szemben életbe léptetett szankciókat.