Izrael kivonult Dél-Libanonból

2000.05.23. 12:08
Az izraeli csapatok kedden hajnalban kivonultak a több mint két évtizede megszállás alatt tartott dél-libanoni területekről. Az izraeli vezetés csak július 7-re tervezte a csapatai kivonását a biztonsági zónából, de az Izrael-barát Dél-libanoni hadtest (SLA) idő előtt feladta az ellenőrzése alatt tartott falvakat, beengedve a területre a síita Hezbollah csapatait. A civil lakosság földalatti óvóhelyekre menekül. Az eddigi mérleg: hat halott és több tucat sebesült.
A CNN helyszíni jelentése szerint hangos dudaszóval, zászlót lobogtatva sietnek haza az izraeli katonák, akik több mint két évtizedig szolgáltak a világ legveszélyesebb kilenc négyzetkilométerén.

honderü
Örülnek, hogy hazamennek
A csapatkivonást az izraeli Biztonsági Tanács csak július 7-re tervezte, de az időközben felgyorsult események előrehozták a kivonulás dátumát. Kedden hajnalban Ehud Barak izraeli miniszterelnök rendkívüli ülést tartott, melyre azért volt szükség, mert az utóbbi napokban a síita Hezbollah jelentős terülteket foglalt vissza az izraeli hadsereg és az SLA (Izrael-barát Dél-libanoni hadtest) ellenőrzése alatt tartott biztonsági zónában.

Az SLA katonái tömegesen kérnek menedékjogot Izraeltől, a határmenti civil lakosság pedig tartva a Hezbollah és az Amal gerillák támadásitól, földalatti óvóhelyekre húzódik. Mindeközben több ezer libanoni civil, személy és teherautókon, biciklivel és gyalogosan azonnal megkezdte a visszatelepülést a megszállt területekre.

tankutazás
irány dél
Az SLA erők hirtelen összeomlása hetekkel a tervezett izraeli csapatkivonás előtt következett be. A 2500 főből álló Izrael-barát hadsereg nem várt hirtelenséggel adta fel az ellenőrzése alatt tartott területeket, átengedve a biztonsági zóna középső területét a Hezbollah erőknek, akik szombaton nyolc, hétfőn pedig további hat települést foglaltak vissza az Izrael-barát egységektől. A benyomuló Hezbollah katonák több faluban tüzet nyitottak a civil lakosokra. A CNN eddig hat halálos áldozatról és több tucat sebesültről tud.

Libanoni források szerint a síiták bekerítettek és elfogtak több száz menekülő SLA-tisztet, akikre - Izraellel való együttműködésükért - minden bizonnyal halálos ítélet vár Libanonban.

Mint ismeretes, Dél-Libanonban, az Izrael állam határvidékén biztonsági övezetet hozott létre a hadsereg a hetvenes években, megakadályozva a lépéssel, hogy a szomszédos országok a '76-os háborúhoz hasonlóan ismét lerohanják Izraelt. A rendkívül feszült térségben azóta állandósultak a fegyveres konfliktusok, de az izraeli hadsereg mindeddig meg tudta őrizni katonai fölényét a Dél-Libanonban.  • Hírek
  • Csok