Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elsöprő litván igen Európára

2003.05.12. 09:55
Bár a litván kormány a népszavazás eredménytelenségétől tartott, az ország választói 64 százalékos részvétel mellett 91 százalékos arányban mondtak igent a csatlakozásra. A politikai vezetés már az urnák lezárása előtt megkezdte hajnalig tartó ünneplését.
Nagy többséggel igent mondtak az Európai Uniós csatlakozásra a litván választópolgárok. Bár a kormányzati körök a szavazás előtt attól tartottak, a választói apátia miatt nem lesz meg a szavazás érvényességéhez szükséges 50 százalékos részvétel, a nem hivatalos adatok szerint végül 64 százaléknyian adták le szavazatukat - jelentette a BBC.

Abszolút többség

Az igenek aránya az adatok 97 százalékának feldolgozása alapján elérte a 91 százalékot, azaz a választásra jogosultak abszolút többsége, 58 százaléka döntött a csatlakozás mellett.

A két napos szavazás első napján, szombat estig ugyan csak a szavazók harminc százaléka adta le voksát, vasárnap késő délutánra azonban már átlépték az ötven százalékos eredményességi küszöböt. A szavazás még le sem zárult, amikor a három és félmilliós volt szovjet köztársaság csatlakozás párti vezetői már tűzijátékos ünneplésbe kezdtek - írja a BBC.

Buli hajnalig

"Hello európaiak!" - köszöntötte az ünneplő tömeget Rolandas Paksas köztársasági elnök. Algirdas Brazauskas miniszterelnök és Arturas Paulauskas parlamenti elnök egy "választási torta" felszeletelésével ünnepelt - írja a BBC. A mulattság hétfő hajnalig tartott.

A balti állam összes jelentősebb politikai szervezete támogatta az ország csatlakozását az Európai Unióhoz. Litvánia negyedikként szavazott a csatlakozásról a tagjelöltek közül, Magyarország, Málta és Szlovénia korábban szintén a csatlakozás mellett döntött.