Auguszta
-4 °C
2 °C

Maffiakapcsolatokkal vádolják a litván elnököt

2003.12.18. 16:55
Megkezdődött Rolandas Paksas, a litván köztársaság elnöke elleni bizalmatlansági eljárás. Paksast az alkotmány megsértésével és a szervezett alvilággal való kapcsolatokkal vádolják. Az elnök tagadja az ellene felhozott vádakat, és ragaszkodik elnöki székéhez.
Csütörtökön a 141 tagú litván parlament 86 képviselője aláírta azt a petíciót, mely az elnök lemondását követeli. A törvények értelmében a képviselőház 36 tagjának aláírása elég a bizalmatlansági indítványhoz, de legalább 85 szükséges ahhoz, hogy hivatalából el is mozdíthassák az elnököt - jelentette a BBC.

Új választások

Várhatóan egy tizenkét fős, képviselőkből és jogászokból álló bizottságot állít fel a litván országgyűlés, hogy megvizsgálja az elnök elleni vádakat. Ha a bizottság úgy találja, hogy megalapozottak, szavazásra bocsátják az elnök lemondatását. Amennyiben a többség az elnök távozására szavaz, hatvan napon belül új választásokat kell tartani.

A petíció szerint az elnök veszélyt jelent a nemzet biztonságára, államtitkokat juttatott illetéktelen kezekbe, akadályozta több állami intézmény működését, és tétlenül tűrte beosztottjai hivatali visszaéléseit.

Nincs szándékában lemondani

Raimondas Sukys, az elnök lemondását szorgalmazó négypárti csoport tagja a parlament előtt kijelentette: "Alkotmánysértéssel és elnöki esküjének megszegésével vádoljuk az elnököt, aki nemzetünk biztonságát veszélyezteti". Az elnök tagadja a vádakat, és nyilatkozatban közölte, nincs szándékában lemondani.

Oroszoknak kémkedett?

Az elnök lemondatásához vezető út első állomása az a december elején napvilágot látott bizottsági jelentés volt, mely az elnöki hivatal alvilági kapcsolatait, és orosz titkosszolgálatokkal való együttműködését tárta fel. Azóta több nagy tüntetésen követelték a litvánok a Szovjetúnióban kiképzett pilótából elnökké avanzsált Paskas hatalomból való eltávolítását. Az Európai Unióba és a NATO-ba készülő Litvániát a legrosszabbkor érte az elnökük körül kirobbant botrány - említi meg a BBC a hír kapcsán.