Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Litvinyenko özvegye Putyint támadja

2007.02.05. 14:14
Marina Litvinyenko levélben szólította fel Putyint, hogy kezdjen együttműködni a brit hatóságokkal, az ellenkezője ugyanis azt bizonyítja, hogy valamit takargatni akar, azaz köze van Alekszndr Litvinyenko meggyilkolásához. Az özvegyet megszólalásra késztette az is, hogy az elsődleges gyanúsítottaknak tartott orosz üzletemberek nyilvánosan viccelődtek férjén: egy szusibár étlapjára javasolták felvenni a Litvinyenko-teát.

A polóniummal meggyilkolt egykori KGB-ügynök, Alekszandr Litvinyenko özvegye levélben fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, melyben felszólítja, bizonyítsa be, hogy semmi köze nincs férje halálához, írja a The Times. Putyin rendre cáfolja azokat a feltételezéseket, hogy a Kreml érintve van a gyilkosságban, vagy hogy egyáltalán védené az elkövetőket.

„Biztosíthatom, hogy addig nem nyugszom, míg a gyilkosokat el nem éri az igazságszolgáltatás” – fogalmazott levelében Marina Litvinyenko. Alekszandr Litvinyenko és barátai meg voltak róla győződve, hogy Putyin adott utasítást a gyilkosságra.

Ha nem felelős, segít

Marina Litvinyenko szerint Putyin úgy tudja legjobban bizonyítani ártatlanságát, hogy embereit arra utasítja, működjenek együtt a brit nyomozókkal. „Ha nem ön és Oroszország a felelősek a gyilkosságért, mindent meg kéne tennie, amivel segíthet a brit hatóságnak a bűnösök nyomára bukkanni” – fogalmaz levelében.

„Nincs róla tudomásom, így soha nem is állítottam, hogy személyesen felelne az esetért, csak annyit mondtam, ha nem tesz meg mindent a gyilkosok kézre kerítéséért, feltételezhetően van mit takargatnia” – fejti ki álláspontját.

A 44 éves Marina ritkán állt a nyilvánosság elé férje novemberi halála óta, 12 éves fiával, Anatolijjal még mindig rendőri védelem alatt állnak. Most azért emelt mégis szót, mert a Kreml ügyészei engedélyért folyamodtak Londonhoz, hogy egy orosz detektívekből álló csoport nyomozásba kezdhessen a brit fővárosban. A nyomozók legalább száz tanút szeretnének kihallgatni, köztük Marina Litvinyenkót is.

Litvinyenko-tea a szusibárban

Emellett hétvégén három orosz üzletember sértegette Marina Litvinyenkót, akik állítólag az ügy elsődleges gyanúsítottjai is. Andrej Lugovoj, Dimitrij Kovtun és Vjacseszláv Szokolenko, akik mindhárman találkoztak Litvinyenkóval november 1-én (a fertőzés napján) a londoni szállodában, azzal viccelődött az orosz Ren tévében, hogyha nyílik egy szusibár Moszkvában, az étlapján szerepelnie kell a Litvinyenko-teának. A három férfi szintén közösen szerepelt az NTV műsorán is, a csatorna egy moszkvai szusibárban készített velük interjút.

A három férfi, akik szintén megfertőződtek polónium 210-zel, továbbra is tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Kovtun egyébként azt állítja magáról, hogy a kórházi kezelés eredményeként szervezetéből teljesen kitisztult a sugárzó izotóp. A Ren tévén elmondták, hogy el akarnak bújni a brit média érdeklődése elől, ezért elutaznak síelni.

Az üzletemberek beszéltek arról is, hogy mérlegelik egy forgatókönyv megírásának gondolatát, hallották ugyanis hogy felkapott lett a téma Hollywoodban. „Lugovojt Brad Pitt alakítja majd, Szokolenko szerepét Hugh Grant kapja, Quentin tarantino pedig Kovtunt játszhatja majd” – tréfálkoztak a szereposztáson.

Kérdezősködhetnek az oroszok

Engedélyt fog kapni az orosz ügyészség arra, hogy Nagy-Britanniában tanúkat kérdezhessen ki Alekszandr Litvinyenko megmérgezésének ügyében, közölte a brit The Observer vasárnapi számában. A lap értesülései szerint John Reid belügyminiszter hivatalos jogi okmányt írt alá, amelynek értelmében az orosz hatóságok nyomozókat küldhetnek Nagy-Britanniába.

A határozat értelmében Oroszországnak akár lehetősége nyílhat a számára legnagyobb jelentőséggel bíró tanú, Borisz Berezovszkij egykori média- és olajmágnás - Borisz Jelcin volt orosz elnök holdudvarának meghatározó, majd kegyvesztett alakja - meghallgatására is, aki Moszkvát vádolja Litvinyenko megmérgezésével.

A The Observer cikke szerint a belügyminiszter által aláírt engedély felveti annak lehetőségét, hogy esetleg politikai alku lehet a háttérben, tekintettel arra, hogy a Scotland Yard mindenképp szeretné folytatni vizsgálódásait Oroszországban. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!