Mátyás
-6 °C
1 °C

Amerikai érdekeket sejtetnek Litvinyenko megmérgezése mögött

2006.11.22. 13:27
Miután az valószínűsítik, hogy az orosz titkosszolgálat akart végezni a kiugrott orosz kémmel, most az orosz duma egyik képviselője újabb szempontokat vetett fel.

A Londonban megmérgezett dezertőr, Alekszandr Litvinyenko túl kis hal ahhoz, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az életére törjön, jelentette ki egy tartalékos FSZB-ezredes dumaképviselő egy moszkvai lap keddi számában. "Az államhatalom nem ereszkedhet le az egyszerű alkalmazottakkal való kisstílű leszámolások szintjére, Litvinyenko személyes formátuma nem tette ezt lehetővé" - írta Gennagyij Gudkov a független Kommerszantban.


"Ha pusztán elméletileg feltételezzük, hogy az orosz államhatalom elszánta volna magát ilyen akcióra, akkor az első emberekre orientálta volna ügynökhálózatát, nem pedig harmadrangú halacskákra" - érvelt a Kreml-barát, de az Egységes Oroszország monopolpártból kifelé kacsingató törvényhozó. Londonban könnyű találkozni magával Borisz Berezovszkijjal, az ugyancsak brit menedékjogot élvező, és a Kreml nemezisévé vált egykori oligarchával is, akinek környezetéhez a volt FSZB-alezredes Litvinyenko tartozik, mutatott rá Gudkov, aki a Berezovszkij környezetében a mágnás pénzéért zajló harcot sejt Litvinyenko megmérgezése mögött.

Anna "Politkovszkaja (a Moszkvában megölt rendszerbíráló újságírónő), a különleges szolgálatok és a többi nem egyéb, mint körítés ehhez a banális belharchoz" - feltételezte. A nyugati lapokban felvert port Gudkov részben az orosz energiapolitikával való elégedetlenséggel magyarázta. A zajkeltésben érdekelt lehet az amerikai Demokrata Párt is, amely a kongresszusi többség megszerzése után rá akar világítani az orosz problémára. "Az amerikaiak számára minden eszköz elfogadható, hogy megoldhassák az iráni problémát, s biztosíthassák (ehhez) Oroszország maximális lojalitását" - vélte.


Litvinyenko a mérgezés előtt és után

Gudkov szerint egyébként önmagában az a tény, hogy valaki az (FSZB-előd) KGB-hez tartozott, ma nem jelent semmit: a KGB-ben tízezrek szolgáltak, és mindegyiküknek megvannak a maga nézetei. "Igen, ma mindnyájan egykori KGB-sek vagyunk. Volt KGB-s az elnök (Vlagyimir Putyin), és volt KGB-sek az ellenfelei is" - jegyezte meg Gudkov, felidézve, hogy az Egységes Oroszországból egy volt hírszerző, Igor Morozov lépett ki elsőként.