Judit
2 °C
7 °C

Fegyelmi a londoni polgármester ellen

2005.08.30. 20:44
Még hivatalvesztésre is ítélhetik Ken Livingstone-t, aki egy brit újságírót koncentrációs tábori őrhöz hasonlított.

Fegyelmi eljárás indult kedden a londoni polgármester ellen egy fél évvel ezelőtti, antiszemitának minősített kijelentése miatt.

Ken Livingstone-nak a hasonló ügyekben illetékes független angol ítélőszék döntése értelmében még az idén meg kell jelennie a testület előtt. Ha vétkesnek találják a nagy-londoni tanács magatartási előírásainak megsértésében, a polgármestert elvileg akár öt évi hivatalvesztéssel is sújthatják, vagy bocsánatkérésre szólíthatják fel.

Februárban Livingstone, a kormányzó Munkáspárt politikusa a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől egy keményebb kérdésfeltevés után azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró, Oliver Finegold - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".

Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is. Az ügyben a brit kormányfő is szükségesnek tartotta megszólalni. Tony Blair az eset után nem sokkal egy televíziós nyilatkozatában azt mondta: a politikusokat "az újságírók időnként valóban kihozzák a sodrukból", Livingstone-nak azonban, mivel "kijelentését egy zsidó újságíróra tette", bocsánatot kell kérnie. Livingstone ezt eddig megtagadta.

A londoni polgármester ellen a 300 ezres brit zsidó közösség képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews tett hivatalos panaszt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?