Mihály
2 °C
16 °C

Fegyelmi a londoni polgármester ellen

2005.08.30. 20:44
Még hivatalvesztésre is ítélhetik Ken Livingstone-t, aki egy brit újságírót koncentrációs tábori őrhöz hasonlított.

Fegyelmi eljárás indult kedden a londoni polgármester ellen egy fél évvel ezelőtti, antiszemitának minősített kijelentése miatt.

Ken Livingstone-nak a hasonló ügyekben illetékes független angol ítélőszék döntése értelmében még az idén meg kell jelennie a testület előtt. Ha vétkesnek találják a nagy-londoni tanács magatartási előírásainak megsértésében, a polgármestert elvileg akár öt évi hivatalvesztéssel is sújthatják, vagy bocsánatkérésre szólíthatják fel.

Februárban Livingstone, a kormányzó Munkáspárt politikusa a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől egy keményebb kérdésfeltevés után azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró, Oliver Finegold - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".

Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is. Az ügyben a brit kormányfő is szükségesnek tartotta megszólalni. Tony Blair az eset után nem sokkal egy televíziós nyilatkozatában azt mondta: a politikusokat "az újságírók időnként valóban kihozzák a sodrukból", Livingstone-nak azonban, mivel "kijelentését egy zsidó újságíróra tette", bocsánatot kell kérnie. Livingstone ezt eddig megtagadta.

A londoni polgármester ellen a 300 ezres brit zsidó közösség képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews tett hivatalos panaszt.