Jenő
-2 °C
6 °C

Majdnem nem jött Kaczynski Budapestre

2008.03.25. 07:55
Lech Kaczynski lengyel államfő az utolsó pillanatban majdnem lefújta keddi budapesti látogatását, mert jó pár órán át úgy volt, hogy nincs mivel repülnie - olvasható a legnagyobb lengyel politikai napilapnak, a Gazeta Wyborczának az internetes oldalán. Húsvét hétfőn este egy másik lengyel napilap, az államfőhöz közel álló Dziennik már hírül is adta - az elnöki hivatalra hivatkozva -, hogy Kaczynski nem indul el kedden Magyarországi hivatalos látogatására.

A bizonytalanságnak az az oka, hogy szervizben van mindkét lengyel kormányrepülőgép, amelyet a miniszterelnök és az államfő szokott használni.

A látogatás lefújásának hírét még hétfőn este cáfolta a varsói elnöki hivatal.

A Gazetának a lengyel kormányszóvivő megerősítette, hogy valóban mindkét kormánygép éppen üzemképtelen. De erről nagyszombaton tájékoztatták a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt. A húsvéti ünnepek alatt az utolsó pillanatban sikerült repülőt bérelni Lech Kaczynki számára a budapesti úthoz.

Kaczynski eredetileg két napra jött volna Magyarországra, és a keddi budapesti programja után szerdán Debrecenbe látogatott volna. A program debreceni felét lefújták.

Indoklást nem hoztak nyilvánosságra, de feltételezhető, hogy a látogatást az EU-s Reformszerződés ratifikációja körül a húsvét előtti héten kirobbant lengyel belpolitikai válság miatt rövidítették le. Az államfő ugyanis az EU működését korszerűsítő szerződés ratifikációját olyan feltételekhez próbálta kötni, amelyekkel bebetonozná az ikertestvére (az azóta ellenzékbe kerlült Jaroslaw Kaczynski ex-kormányfő) által az EU-tól kicsikart engedményeket, hogy azokat a mostani kormány később ne tudja módosítani.

A kormánykoalíciónak nincsen akkora többsége a parlamentben, hogy néhány ellenzéki képvislő nélkül meg tudja szavazni a ratifikációt. Ha az államfő ragaszkodik a "bebetonozós" ratifikációstörvény-kezdeményezéséhez, akkor a kormánykoalíció valószínűleg népszavazást irat ki a Reformszerződés megerősítéséről, hogy megkerülje az ellenzéket. A kérdésben a lengyel sajtó értesülései szerint már szerdán kezdődnének tárgyalások az államfő és a miniszterelnök között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?