Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem ölni akartak, csak megfélemlíteni

2005.07.31. 15:19
A pénteken, Rómában a londoni robbantások miatt őrizetbe vett gyanúsított azt állítja: a meghiúsult július 21-merényletekkel nem ölni akartak, csak félelmet kelteni. A férfi azt vallotta, nincs kapcsolatban az Al-Kaidával.

Pénteken a brit terroristaelhárítók őrizetbe vették a július 21-i merényletkísérletek négy feltételezett elkövetőjét: hármat Londonban és egyet Rómában. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint a Rómában őrizetbe vett terrorista azt állította, hogy semmilyen kapcsolata sincs az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

Testi-lelki kondicionálás

Osman Hussain/Hamdi Isaac
Osman Hussain/Hamdi Isaac

Az őrizetbevételekor magát Omar Hussain néven azonosító 27 éves férfi, akit azzal vádolnak, hogy robbantást akart végrehajtani a londoni Shepherd's Bush metróállomáson július 21-én, elmondta, hogy egy Notting Hill-i konditeremben szervezték be.

"Azt mondták, bosszút kell állni a letartóztatott embereinkért, akiket a július 7-i pokolgépek után vetettek börtönbe". Hozzátette azonban, hogy senkit sem akartak megölni, az akciót csak erőfitogtatásnak szánták. Hussain azt is tagadta, hogy bármi köze lenne a július 7-i véres merényletek pakisztáni származású elkövetőihez.

A férfi azt is elmondta a nyomozóknak, hogy a félelemkeltési szándék mellett Angliának az iraki háborúban való részvéte feletti düh is motiválta őket. Ahhoz, hogy kellően át tudják ezt érezni, órákon át néztek gyászoló iraki özvegyekről és gyerekekről készült tévéfelvételeket. Mint elmondta: "Ezeket a felvételeket látva csak egyvalamit éreztünk: gyűlöletet, és azt, hogy valamit tenni kell".

Módosított vallomás, zavaros személyazonosság

Az őrizetbe vett terrorista azt állítja, a nála lévő robbanószer mennyisége arra sem lett volna elég, hogy "a közelben állók megsérüljenek" - mondta el a nyomozásban részt vevő egyik szakértő az AP hírügynökségnek. A kihallgatáson a merénylő elmondta, hogy Londonban hónapokkal ezelőtt a főnöke - akit csak Muktar néven említett - tanította meg neki, hogyan lehet bombát készíteni hátizsákba rejtett műtrágyából, robbanószerből és időzítő berendezésből. A La Reppubblica című lap szerint azonban azt is hozzátette: "Muktar figyelmeztetett bennünket, hogy legyünk óvatosak: nem gyilkolni akarunk, csak megfélemlíteni".

A férfi olasz újságoknak egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat ad: eleinte azt nyilatkozta, hogy szinte semmit nem tudott az egészről, és csak egy hátizsákot nyomtak a kezébe, amivel fel kellett szállnia a metróra. A Rome Daily szerint viszont a férfi később megváltoztatta vallomását, mivel később már azt állította, hogy öngyilkos merényletet kellett volna elkövetniük.

Az olasz hatóságok eleinte Osman Hussain néven és szomáliai származású brit állampolgárként írták le az őrizetbe vett terroristát. Később a Rómában élő szomáliaiak közössége közölte, hogy a gyanúsított nem szomáliai, hanem az Afrika szarvának nevezett területnek egy másik országából, Eritreából vagy Etiópiából származik. A nyomozás később azt is megállapította, hogy az Osman Hussain név álnév, a gyanúsított valódi neve Hamdi Isaac.

A lánc többi szeme

Vasárnap az észak-olaszországi Bresciában őrizetbe vették a férfi testvérét, Fati Isaackot is. Pénteken Hamdi Isaackal együtt rendőri őrizetbe került Remzi Isaac, a gyanúsított Rómában élő testvére, mert menedéket nyújtott lakásán a körözött Hamdinak. A Bresciában élő, vasárnap őrizetbe vett Fati Isaackot hosszasan kihallgatták az észak-olaszországi város rendőrségén, majd bejelentették őrizetbe vételét. Azzal gyanúsítják, hogy elrejtett vagy megsemmisített olyan fontos dokumentumokat, amelyek segíthetnék az ügy felderítését.

Hamdi Isaackra megfigyelt mobiltelefonjának mozgása alapján talált a rendőrsét. A telefon jeleinek alapján rekonstruált útvonal szerint a férfi július 26-án hagyta el Londont, és Franciaországon át vonattal Olaszországba ment. Menekülését és bujkálását az "Afrika szarvaként" emlegetett területen elhelyezkedő országokban sűrű hálózat segítette, ezt egyértelműen feltárta az ügyben folytatott nyomozás - közölte szombaton Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter. Olasz rendőrök mintegy tizenöt házkutatást tartottak a Hamdi Isaac rejtőzését segítő személyeknél.