Zoltán
-4 °C
9 °C

Terrorkészültség Londonban

2003.05.23. 11:35
Több tonnás betontömbökkel vették körül péntekre a londoni parlament épületegyüttesét. A hivatalos magyarázat szerint az intézkedést nem kifejezett fenyegetés, hanem az "általános terrorveszély" indokolja. Megerősítették a londoni Heathrow repülőtér őrizetét is.
A brit parlament körüli betontömbök elhelyezésével megbízott cég képviselője azt mondta pénteken: a Scotland Yardtól kapott feladat olyan akadályok elhelyezése volt, amelyeken jó eséllyel fennakadna egy robbanószerrel megrakott teherautó. A brit biztonsági szervek ugyanakkor igyekeztek hangsúlyozni, hogy nincsenek tételes értesülések egy ilyen jellegű készülő merényletről; az intézkedés célja elejét venni az olyan támadásoknak, amilyeneket az utóbbi napokban Szaúd-Arábiában is elkövettek.

Nincsenek tankok a Heathrow-nál

A londoni rádió által pénteken név nélkül idézett brit hírszerzési források szerint azonban legutóbb februárban érkezett egyértelmű értesülés brit célpontok ellen tervezett merényletről. Akkor napokig a hadsereg őrizte a londoni Heathrow repülőteret, mert a biztonsági szervek olyan információhoz jutottak, amely szerint az al-Kaida le akar lőni egy leszálló repülőgépet Heathrow környékén. Akkoriban jó ideig harckocsik állomásoztak a világ legnagyobb nemzetközi légiforgalmát lebonyolító nyugat-londoni repülőtér körül.

A BBC pénteki értesülése szerint mindazonáltal a héten Londonban járt George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) igazgatója, aki a brit belső elhárítás (MI5) igazgatójával, Eliza Manningham-Bullerrel tárgyalt a 2001. szeptember 11-i merényletekért is felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat fokozódó aktivitásáról.

Akadálytalanul Blair irodájáig

A parlament illetékesei szerint a brit törvényhozás biztonsági őrizete eddig is légmentes volt. Ennek ellenére a The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap a minap képriportban számolt be arról, hogy két munkatársa bármiféle igazolvány vagy azonosító kitűző nélkül simán bejutott a hatalmas épület képviselői bejáratán. A két riporter egészen a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájáig sétálhatott.

A Temze felől támadható

Biztonsági szakértők szerint a közvetlenül a Temze partján emelkedő épületegyüttest legfeljebb az utca felőli oldalon lehet védeni; a folyó irányából érkező esetleges támadás gyakorlatilag kivédhetetlen lenne. Egy tanulmány szerint, amely még az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) londoni pokolgépes hadjáratának csúcspontján készült, arra a következtetésre jutott, hogy egy robbanószerrel megrakott hajóval még jelentős távolságból is komoly pusztítást lehetne végezni a törvényhozás épületében.