Alfréd
-2 °C
2 °C

Tűzszünet közben is lőnek a Közel-Keleten

2001.06.18. 18:36
Az izraeli-palesztin tűzszünet hatodik napján sem honolt teljes nyugalom a Közel-Keleten. Közben ellentétek merültek fel az izraeli kormányfő és külügyminisztere közt, miután Ariel Saron megtiltotta Simon Peresznek, hogy találkozzon Arafattal.
Bár hivatalosan hatodik napja tart a tűzszünet a Közel-Keleten, a vasárnapról hétfőre virradó éjjel se múlt el erőszak nélkül. Több helyütt lövöldözés volt Ciszjordániában, ahol palesztin fegyveresek lelőttek egy izraeli motorost és megsebesítettek egy másikat, a Gáza-övezetben pedig több aknát is kilőttek zsidó telepekre. Vasárnap éjjel izraeli rendőrök két bombát is hatástalanítottak Haifában.

Jasszer Arafat palesztin elnök a jordán fővárosban kilenc arab külügyminiszterrel találkozva azt mondta, hogy a tűzszünet nem tarthat ki sokáig, ha "Izrael nem tesz valódi engedményeket a területeken". Arafat a zsidó telepek építésének azonnali leállítását és a béketárgyalások újrakezdését követelte.

Ariel Saron

Ellentétek Saron és Peresz közt?

Közben ellentétek támadtak az izraeli kormányon belül, miután Ariel Saron miniszterelnök megtiltotta külügyminiszterének, Simon Peresznek, hogy találkozzon Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével. A találkozón jelen lett volna Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is. Saron indoklásként megismételte kampányígéretét, hogy amíg tart az erőszak, nem tárgyal a palesztinokkal. Saron szerint a talákozót Arafat az izraeliek gyengeségeként értelmezte volna.

Ez az első alkalom, hogy komolyabb ellentét merül fel a Likud-párti Saron és a munkáspárti Peresz közt. A koalíciós kormány Likud-tagjai, akik rögtön Saron mellé álltak, kritizálták Pereszt, amire egy munkáspárti forrás azt mondta, hogy a pártnak ki kellene lépnie a koalícióból. Peresz utóbb azt mondta, természetes, hogy egyes kérdésekben nem értenek egyet a kormányfővel. A két politikus vasárnap találkozott, és az izraeli televízió szerint sikeresen tisztázták a kérdést; Peresznek később joga lesz önálló találkozót szervezni a palesztinokkal, amennyiben az erőszak szintje tovább csökken.

Izrael és palesztin biztonsági erők várhatóan újabb találkozót tartanak hétfőn.