Vilmos
10 °C
22 °C

Mészárlás Philadelphiában, hét halott

2000.12.29. 11:21
Az egyesült államokbeli Philadelphia egyik lepattant negyedében hét embert mészároltak le álarcos fegyveresek csütörtök este. Ez a második hasonló eset egy héten belül. Az Egyesült Államok - ahol az ilyen bűncselekmények száma kiugróan magas - a világ kézifegyverekkel egyik leginkább ,,ellátott" országa, a vonatkozó szabályozás liberális volta pedig szinte bárki számára lehetővé teszi a fegyvervásárlást. Szigorítás nem várható.
Az egyesült államokbeli Philadelphia egyik lepattant negyedében hét embert mészároltak le álarcos fegyveresek csütörtök este. További három személy megsérült, egyikük állapota válságos. Az áldozatok egy részét korábban kapcsolatba hozták kábítószeres bűncselekményekkel, és a lakásban a gyilkosság után is kokainra bukkant a rendőrség. A bűncselekmény okát egyelőre nem tudni, a rendőrség négy elkövetőt keres. Erről a Reuters számolt be.

Néhány érdekes adat
- Becslések szerint több mint 200 millió puska és pisztoly van magánkézben az USA-ban
- Egymillió ebből diákkézben
- 1996-ban 14 ezer gyilkosságot követtek el Amerikában tűzfegyverrel
- Ebből 5500 24 és 15 közötti fiatal, 68 pedig négy évnél fiatalabb gyermek
- Összehasonlításul: az ötödakkora lakossággal rendelkező Angliában ugyanebben az évben csak 22-en haltak meg így; ez az ország tiltja a kézifegyverek árusítását

(forrás: NCIPC, ONS)

A héten ez már a második tömegmészárlás az Egyesült Államokban: kedden Bostonban egy irodában hét munkatársát lőtte agyon egy számítógépes szakember. Az internetes cégnél dolgozó férfi géppisztollyal kaszálta le az irodában dolgozókat, minden látható ok nélkül.

Gyenge szabályozás, erős fegyverlobby

Az esemény alighanem újra vitát robbant ki a fegyverviselés kérdése körül az Egyesült Államokban. Az igen liberális szabályozást - gyakorlatilag az vesz fegyvert, aki akar - főként azért nehéz megszigorítani, mert az alkotmány garantálja a fegyverviseléshez való jogot minden állampolgárnak. Az ország ráadásul roppant erős fegyverlobbyval rendelkezik - a National Rifle Association (NRA, Országos Fegyverszövetség) hárommillió tagot tömörít -, így a szabályozásra tett kísérletek többnyire hamvába halnak a kongresszusban.

A jog
- Egyesült Államok alkotmánya, első kiegészítés: ,,Mivel egy jól szabályzott milicia létfontosságú az állam biztonságának garantálásához, az állampolgárok fegyvertartáshoz és -viseléshez való jogát megsérteni nem szabad."
- Mindössze 12 olyan szövetségi állam van, ahol külön engedély kell a pisztolyvásárláshoz, és csak négyben kell ahhoz engedély, hogy puskát vegyünk.
- Kilenc állam kivételével kézifegyverek viselése mindenhol legális.

Nyolcévi elnöksége alatt Bill Clinton - a fegyverkontrollt valamelyest támogató demokraták zászlóvivőjeként - mindössze a félautomata támadófegyverek betiltását tudta elérni. 1997-ben fegyvergyártó cégek beleegyeztek abba is, hogy biztonsági zárat szereljenek a kézifegyverekre, mert sok gyereket ért halálos baleset.

Szigorítás nem várható

A következő amerikai elnök, George Bush osztja az általános republikánus álláspontot, és a meglévő szabályozás szigorúbb betartatásában látja a megoldást. Texasban egyébként, ahol Bush eleddig kormányzó volt, gyakorlatilag bárki hordhat fegyvert, hála részben neki. A republikánusok hagyományosan ultraliberális álláspontra helyezkednek a kérdésben, cinikus elemzők szerint főként a fegyverlobby hihetetlenül erős befolyása miatt az elefántos pártra.

Bár az elmúlt időszak mészárlásai némileg elfordították a közvéleményt az eddig szentként tisztelt szabad fegyverviselés elvétől (jelenleg nagyjából a megkérdezettek fele ellenzi, fele támogatja a szigorúbb szabályozást), aligha várható szigorítás a kérdésben, hisz a kongresszusban republikánus többség van, és a Fehér Ház is ennek a pártnak az irányítása alatt áll.

Nagy mészárlások

- 1997, december: Egy 14 éves diák három társát ölte meg Kentuckyban
- 1998, március: Négy diákot és egy tanárt lő agyon két diák, 11 és 13 évesek, egy arkansasi iskolában
- 1999, április: Coloradóban két diák 13 társát ölte meg, megsebesítve további 23-at egy hatórás mészárlásban
- 1999, május: Georgiában hat társát lőtte agyon az iskolában egy diák
- 1999 július: Georgiában egy bróker kilenc embert lőtt agyon kereskedés közben, miután végzett feleségével és két csemetéjével; utóbb fejbelőtte magát
- 1999 szeptember: Egy, az anyja halála miatt feldühödött férfi három embert lőtt agyon egy kaliforniai kórházban
- 1999 november: Egy Xerox-alkalmazott a hawaii irodában hét munkatársával végzett

(forrás: The New York Times, BBC)