Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Káosz várható hétfőtől a német reptereken

2008.07.27. 13:47
Vasárnap éjféltől meghatározatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett a Lufthansa német légitársaság kollektívája, így hétfőtől a repülőutasok is idegörlő késésekre és járattörlésekre számíthatnak. Ráadásul Németország valamennyi tartományában - Bajorország kivételével - tart az iskolai szünet, így a hétvégén a turistaszállások turnusváltása miatt hatalmas dugók alakultak ki a Dél-Európa felé vezető sztrádákon.

A német szolgáltató szakszervezet a Ver.di ezen a héten megszavaztatott tagságának 90,7 százaléka a Lufthansa légitársaság dolgozóinak meghatározatlan idejű sztrájkjára voksolt. A Ver.di és a munkáltatók közötti tarifavitában, az érdekvédelmi szervezet átlag 9,8 százalékos béremelést követel az 50 ezer foglalkoztatottnak, míg a Lufthansa csak 6,7 százalékos, több részletbeni jövedelem javítást helyezett kilátásba és egyszeri pótlék fizetést.

A Welt am Sonntag hasábjain, pártállástól függetlenül bíráják konzervatív és szociáldemokrata politikusok a holnap kezdődő légiközlekedési sztrájkot, "bosszantónak" nevezve azt. A vasárnapi lapban főleg azért kritizálják a politikusok a szakszervezeti akciót, mert az nem a munkaadókat sújtja elsősorban, hanem az utazni vágyókat.

A Lufthansa eddigi történetének legnagyobb bérsztrájkjaként emlegetett munkabeszüntetés érzékenyen érintheti a Budapestről avagy a magyar fővárosba a német légitársasággal utazó üzletembereket és turistákat, ezért érdemes tájékozódni a reptérre indulás előtt a vészmenetrendről, a késésekről és járattörlésekről, az esetleges alternatív közlekedési eszközökről.

A németországi reptéri káoszt valószínűsíti, hogy a világ egyik legnagyobb légitársaságának földi- és kabinszemélyzete valamennyi munkahelyen sztrájkol, de időben nem mindenütt egyszerre. Így hétfőn a frankfurti, a müncheni és a hamburgi reptereken lehet fennakadás, míg Berlinben a tegeli és a schönefeldi légikikötőben csak keddtől számítanak torlódásra a szakemberek a Lufthansa sztrájkja miatt.

A német közlekedési helyzetet súlyosbítja, hogy Bajorország kivételével az összes tartományban tart az iskolai szünet, így a hétvégén a turistaszállások turnusváltása miatt hatalmas dugók alakultak ki a Dél-Európa felé vezető sztrádákon.