Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bolgárellenes kampány Líbiában?

2004.05.12. 06:18
Bolgárellenes hangulat kezd kialakulni Líbiában. A múlt héten öt ápolónőt ítéltek el, mert a hatóságok szerint szándékosan terjesztették az AIDS-t, öt orvost pedig hónapok óta nem engednek ki az országból. Az orvosokat gyilkossággal vádolják. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a legmagasabb szinten kíván lépni az ügyben.
Jogi és szakmai okokra hivatkozva nem engedélyezi az ország elhagyását öt bolgár orvosnak és egy ápolónőnek - jelentette be kedden Zdravko Velev, Bulgária Líbiai nagykövete. A líbiai hatóságok megtagadták a kilépési vízum megadását Anton Botev, Líbiában dolgozó bolgár orvos részére, akit egy beteg halálának okozásával vádoltak meg Líbiában.

Kofi Annan lépni kíván az ápolónők érdekében
A legmagasabb szinten kíván közben járni a Líbiában múlt héten halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos érdekében Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. Ezt maga a világszervezet vezetője jelentette ki egy sajtónyilatkozatában kedden New Yorkban. Azt azonban nem részletezte, miként igyekszik majd rávenni a líbiai vezetést arra, hogy vizsgálja újra az ügyet.

Nem támasztotta fel a halottat

Velev szerint a Tripolitól 120 kilométerre Mszalatában dolgozó Anton Botev nem tudta megmenteni egy asszony életét, akit a klinikai halál állapotában szállítottak kórházba. A bolgár orvost előbb tanúként hallgatták ki, majd azzal vádolták meg, hogy nem nyújtott megfelelő ellátást a páciensnek. Az ügyben még tart a vizsgálat, az orvost nem vették őrizetbe.

Triploi ezzel párhuzamosan három hónapja nem engedi ki az országból Petar Cservenjakov tüdőspecialista professzort, valamint három orvost és egy ápolónőt.

Felháborító ítélet

A múlt héten Líbia az Európai Unió és az Egyesült Államok felháborodását váltotta ki, amikor halálra ítélt öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost. A vádlottak - Tripoli álláspontja szerint - vérkészítményeket felhasználva szándékosan megfertőztek 426 líbiai gyereket az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal, és a Bengázi gyermekkórházában fertőzött injekcióval AIDS-járványt okoztak. Az állítást több nemzetközileg elismert szaktekintély is cáfolta. A járvány már a bolgár ápolónők munkába állása előtt kitört a gyógyintézetben az elégtelen higiéniai körülmények miatt.

Georgana Grancsarova bolgár külügyi szóvivő nem lát összefüggést Botev esete és a múlt héten Líbiában halálra ítélt öt bolgár ápolónő ügye között, Georgi Dimitrov elnöki tanácsadó viszont úgy véli, hogy az észak-afrikai országban egyfajta bolgárellenes kampány kezd kialakulni.

Még nem pogrom

Solomon Passi bolgár külügyminiszter szerint nem állítható, hogy mindez egy szervezett kampány része lenne a Líbiában dolgozó bolgárok ellen, hozzátéve: "az mindenesetre biztos, hogy a bolgárok a kialakult helyzet szenvedő alanyai".

Ognyan Gerdzsikov, a bolgár parlament elnöke úgy vélekedett, hogy emiatt még nem kellene hazahívni a Líbiában dolgozó ötezer bolgár állampolgárt - köztük háromezer orvost és ápolót.