Jusztina
3 °C
16 °C

Kizárhatják az olimpikonokat, ha Tibetért protestálnak

2008.04.11. 10:59
Szabadon kinyilváníthatják politikai véleményüket az olimpikonok, de ha propagandát folytatnak, kizárhatják őket a versenyből. Hogy ez pontosan mit jelent, azt még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem tudja. Mindeközben Japán kitiltaná az országból az olimpiai lángot kísérő kínai verőlegényeket.

Kizárhatják az olimpiáról és törölhetik az eredményeit azoknak a sportolóknak, akik tibeti zászlóval fejeznék ki tiltakozásukat Kína politikája ellen, írja a londoni Times. A helyzet meglehetősen zavaros, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke például azt nyilatkozta, hogy a versenyzők szabadon kifejthetik politikai nézeteiket, de ha propagandát folytat, akkor kizárhatják.

Mivel elég nehéz értelmezni a propaganda és a szabad véleménynyilvánítás közti különbséget, a brit olimpiai bizottság máris felvilágosítást kért a NOB-tól. A nemzetközi szervezetnek nem lesz könnyű dolga, ugyanis az olimpiai szabályzat elég homályos. Az olimpiai karta tilt minden "politikai, vallási vagy faji propagandát". Ugyanakkor Rogge szerint ha netán egy spanyol sportoló a spanyol mellett a tartományi zászlaját is lengetné ünneplés közben, az rendben lenne, írja a Times. Kérdés, hogy hogyan kezelnék azt a helyzetet, ha egy akármelyik ország színeiben versenyző, tibeti származású sportoló a tibeti zászlót lengetve futná meg tiszteletkörét.

A Times értesülései szerint egyelőre az a helyzet, hogy az oimpikonok nem viselhetnek majd politikai üzeneteket hordozó pólókat, például a mostanában nagyon népszerű Save Darfour (Mentsétek meg Darfúrt - Szudán kínai fegyverekkel harcol a darfúri feketék ellen) trikókat. A tibeti zászlót még saját szobájuk falára sem tűzhetik ki az olimpiai faluban.

A Times szerint egyre több bírálat éri a NOB-ot, amiért Pekingnek ítélte az olimpiát. A tiltakozások főleg azután erősödtek fel, hogy az olimpiai láng útját rendszeresen Tibet-párti tiltakozók zavarják meg. Ennek ellenére a NOB nem járult hozzá a láng útjának lerövidítéséhez, az eredetileg az 1936-os olimpián a nácik által - hangsúlyozottan propagandacélokkal - bevezetett váltófutás reformját csak a játékok után tárgyalják.

Idén a fákylás futás nem csak a tiltakozások, hanem a fáklyát kísérő kínai verőlegények miatt is botrányosan alakul. Japán biztonsági minisztere a londoni és párizsi botrányok után ellenzi, hogy a kínai katonai rendőrség kötelékében szolgáló fáklyakísérők betegyék a lábukat az országba.