Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kizárhatják az olimpikonokat, ha Tibetért protestálnak

2008.04.11. 10:59
Szabadon kinyilváníthatják politikai véleményüket az olimpikonok, de ha propagandát folytatnak, kizárhatják őket a versenyből. Hogy ez pontosan mit jelent, azt még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem tudja. Mindeközben Japán kitiltaná az országból az olimpiai lángot kísérő kínai verőlegényeket.

Kizárhatják az olimpiáról és törölhetik az eredményeit azoknak a sportolóknak, akik tibeti zászlóval fejeznék ki tiltakozásukat Kína politikája ellen, írja a londoni Times. A helyzet meglehetősen zavaros, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke például azt nyilatkozta, hogy a versenyzők szabadon kifejthetik politikai nézeteiket, de ha propagandát folytat, akkor kizárhatják.

Mivel elég nehéz értelmezni a propaganda és a szabad véleménynyilvánítás közti különbséget, a brit olimpiai bizottság máris felvilágosítást kért a NOB-tól. A nemzetközi szervezetnek nem lesz könnyű dolga, ugyanis az olimpiai szabályzat elég homályos. Az olimpiai karta tilt minden "politikai, vallási vagy faji propagandát". Ugyanakkor Rogge szerint ha netán egy spanyol sportoló a spanyol mellett a tartományi zászlaját is lengetné ünneplés közben, az rendben lenne, írja a Times. Kérdés, hogy hogyan kezelnék azt a helyzetet, ha egy akármelyik ország színeiben versenyző, tibeti származású sportoló a tibeti zászlót lengetve futná meg tiszteletkörét.

A Times értesülései szerint egyelőre az a helyzet, hogy az oimpikonok nem viselhetnek majd politikai üzeneteket hordozó pólókat, például a mostanában nagyon népszerű Save Darfour (Mentsétek meg Darfúrt - Szudán kínai fegyverekkel harcol a darfúri feketék ellen) trikókat. A tibeti zászlót még saját szobájuk falára sem tűzhetik ki az olimpiai faluban.

A Times szerint egyre több bírálat éri a NOB-ot, amiért Pekingnek ítélte az olimpiát. A tiltakozások főleg azután erősödtek fel, hogy az olimpiai láng útját rendszeresen Tibet-párti tiltakozók zavarják meg. Ennek ellenére a NOB nem járult hozzá a láng útjának lerövidítéséhez, az eredetileg az 1936-os olimpián a nácik által - hangsúlyozottan propagandacélokkal - bevezetett váltófutás reformját csak a játékok után tárgyalják.

Idén a fákylás futás nem csak a tiltakozások, hanem a fáklyát kísérő kínai verőlegények miatt is botrányosan alakul. Japán biztonsági minisztere a londoni és párizsi botrányok után ellenzi, hogy a kínai katonai rendőrség kötelékében szolgáló fáklyakísérők betegyék a lábukat az országba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?