György
14 °C
24 °C

Helyreállt a tűzszünet Macedóniában

2001.07.25. 22:31
NATO-nak szerdán sikerült elnyernie a macedón kormányerők és az albán nemzetiségű felkelők támogatását a három napon át tartó harcok következményeként romba dőlt tűzszünet helyreállításához.
A NATO-különmegbízott közvetítésével létrejött megállapodás alapján az UCK gerillái csütörtökön reggel 6 óráig visszavonulnak azokról a területekről, amelyeket a július 6-i tűzszünet kezdete óta foglaltak el. A fegyveresek kivonulása lehetővé teszi a másutt menedéket keresett macedón falusiak visszatérését. A megállapodást elfogadta a szkopjei kormány is, amely a felkelők visszavonulása fejében vállalta, hogy csapatai önmérsékletet tanúsítanak az ingatag, többségében albánok lakta Tetovo város körzetében.

A felkelők elfoglalta falvakból származó macedónok kedden este Szkopjéban tüntetést tartottak, amely Nyugat-ellenes zavargássá fajult. A tüntetők azt állították, hogy az UCK fegyveresei űzték el őket falvaikból, amelyek a Tetovóból a koszovói határra vezető út mentén fekszenek.

Újraindulhatnak a tárgyalások

A szerdán létrejött egyezség alapján tervet dolgoznak ki annak érdekében, hogy a szláv lakosok a lehető leghamarabb visszatérhessenek falvaikba. A felkelőknek mintegy fél kilométernyit kell visszavonulniuk jelenlegi állásaikból, ami a vitatott útsáv teljes demilitarizálását jelenti. A tűzszünet helyreállítása lélegzetvételnyi időhöz juttatja a béketárgyalások felújításán fáradozó nyugati megbízottakat.