Emma
9 °C
26 °C

Nacionalista randalírozások Macedóniában

2001.07.26. 08:26
Véget vethet az amúgy is törékeny bének a három napja tartó, nyugat-ellenes randalírozás Macedónia fővárosában, Szkopje-ban. Az utcán tüntető macedónok azzal vádolják a nyugati hatalmakat, hogy az albánoknak segítettek kettészakítani országukat.

Macedónia fővárosa, Szkopje utcáin kedden éjjel tüntetők betörték az amerikai és német követségek ablakait, megtámadták több nemzetközi szervezet képviseletét. A tízéves államiságukat féltő macedónok azzal vádolják a nyugati hatalmakat, hogy az albán kisebbséget segítve kettészakítják országukat. A nyugtalanság a többségében albánok által lakott Tetovo városában is érezhető volt: szerdára virradó éjjel tűzharcokat vívtak a korábban a harcok által elkerült városrészekben. Halálos áldozatai az összetűzésnek nem voltak, de a helyi kórházba hét sebesültet vittek be.

A kormány szélsőségesen nacionalista vonalat követ

A három napja tartó randalírozást végignéző és végigszenvedő, a békeszerződés kidolgozását felügyelő nemzetközi megfigyelők szerint macedóniai feladatuknak nincs vége, de több biztonsági erővel körülvéve nyugodtabban dolgozhatnának. A nyugati diplomaták szerint a keddi események az elmúlt egy hónap legsúlyosabb nacionalista megmozdulásai voltak.

A békeszerződésen dolgozó diplomaták szerint a macedón kormány inkább szélsőségesen nacionalista vonalat követ, minthogy több jogot biztosítva az albán kisebbségnek, véget vetne az öt hónapja tartó harcoknak. A szkopjei rendőrség is tétlenül nézte végig, amint a tüntetők behatolnak a macedón parlamentbe, és az albán harci alakulatok szétzúzását követelik.

Felbontható a fegyverszüneti megállapodás

Noha fegyverszünet van érvényben, az Albán Nemzeti Felszabadító Hadsereg Tetovo környékén több falut is visszafoglalt. A területek elvesztése miatt a macedónok körében elterjedt a félelem, hogy alig tíz éves országukat az albánok kettészakítják. A macedón kormány is szította a kedélyeket, az amerikai és az Európai Unió diplomatáit a fegyverszüneti megállapodás megsértésével vádolták. A diplomaták felháborodva utasították vissza a vádakat.

A macedón belügyi és védelmi miniszter azt ígérte Tetovo lakosainak, újra kezdik a harcokat és a nemzetközi közvetítést is visszautasítják, ha az albán harcosok szerdán tizenkét óráig nem vonulnak vissza. A KFOR Koszovóban szolgáló katonái szerdán 55 albánt fogtak el, róluk az feltételezik, hogy a Macedóniában harcoló Albán Felszabadító Hadsereg tagjai. A gyanúsítottak Albániába tartottak az ENSZ ellenőrizte Koszovón keresztül.