Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kényszermunka a madagaszkári ex-kormányfőnek

2003.12.24. 12:44
A közbiztonság veszélyeztetéséért és sikkasztásért tizenkét évi kényszermunkára ítélte kedden egy madagaszkári bíróság Tantely Andrianarivo volt kormányfőt.
A korábbi miniszterelnök a legmagasabb rangú kormánytisztviselő, akit Didier Ratsiraka volt államfő rendszeréből a tavaly szeptemberi válság idején elkövetett törvénysértésekért bíróság elé állítottak. Ügyében rendes bíróság ítélkezett. Andrianarivónak 6 millió dollárnyi pénzbüntetést is fizetnie kell az eltulajdonított állami pénzek és kamataik miatti kártérítésként.

A Párizsba menekült Ratsirakát már nyáron elítélte egy hasonló bíróság ugyanilyen jellegű bűnök miatt. A volt elnökre távollétében 10 év kényszermunkát és jelentős pénzbüntetést róttak ki, de Ratsiraka azóta is Franciaországban él. Andrianarivo több mint egy éve fogságban van. E hónap elején a rossz börtönkörülmények miatt legyengült állapotban kórházba szállították.

A belpolitikai válság és erőszak azért robbant ki, mert Ratsiraka azután is elnöknek tekintette magát, hogy elveszítette a kelet-afrikai partok előtt lévő szigeten tavaly májusban tartott választásokat. Marc Ravalomanana új elnök és Ratsiraka egységei között emiatt fegyveres konfliktus tört ki. Az összecsapásokban mintegy negyvenen vesztették életüket. A válság rendezése után több száz embert vettek őrizetbe jogsértések miatt, illetve gazdasági vádakkal.