Százkilencvenkilenc halott a madridi robbantásokban

2004.03.12. 19:32
Az eddigi adatok szerint százkilencvenkilenc halottja van az eddigi legsúlyosabb spanyol terrortámadásnak. A merényletnek egy könnyebb magyar sérültje is van, aki már elhagyta a kórházat. A merényletekért az al-Kaida levélben vállalta magára a felelősséget. Az ETA cáfolja, hogy köze lenne a terrorcselekményekhez.
Százkilencvenkilencen vesztették életüket a csütörtöki madridi merényletekben - jelentette az El Pais. A napilap internetes kiadása a halottak mellet 1430 sebesültről tud, akik között egy magyar is van.

Tekintse meg képeinket!
Tíz TNT-t tartalmazó hátizsákot robbantottak fel négy helyszínen Madridban, további hármat a rendőrségnek felrobbantás előtt sikerült hatástalanítania. Három pokolgép robbant az Atocha főpályaudvaron (Madrid központjában), négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a Pozo pályaudvaron (ez utóbbiak a külvárosban vannak).

Az egyik vonaton egy öngyilkos merénylő is tartózkodhatott - jelentette terroristaellenes forrásra hivatkozva a Cadena Ser magánrádió. A belügyminisztérium szóvivője szerint viszont semmi sem utal arra, hogy lett volna öngyilkos merénylő.

Mintegy negyven áldozat holttestét nem tudták még azonosítani a péntek estig.

A hatóságok korábban azt jelezték, hogy péntek délelőttig teljes listát közölnek a merényletek áldozataiként meghalt személyekről. A spanyol belügyminisztérium már közzétette internetes honlapján (www.mir.es) a terrortámadásban megsérült több mint 1400 személy közül 1175-nek a nevét.

A spanyol főváros szállodatulajdonosainak szövetsége felajánlotta, hogy az áldozatok (nem madridi illetőségű) családtagjait ingyenesen szállásolják el a madridi hotelekben.

Egy magyar könnyebben megsérült

Egy magyar állampolgár könnyebben megsebesült a madridi merényletekben - tájékoztatta az MTI-t az esti órákban a madridi magyar nagykövetség sajtóattaséja, Stadler Judit. Az illető férfi könnyebb sérülést szenvedett a vasúti szerelvények elleni pokolgépes merényletek egyikében. Kórházba vitték, ahonnan sérülésének ellátása után távozott.

A robbantásokat olyan vonatokon hajtották végre, amelyeket a reggeli órákban munkába induló utasok vesznek igénybe. Ebben az időpontban külföldi turisták általában nem utaznak ezeken a vonalakon - mondta el a spanyol külügyi szóvivő. Az Antocha Madrid legforgalmasabb pályaudvara, ide futnak be az elővárosi és az intercity járatok is. Az állomáson metrómegálló is van.

Fokozott ellenőrzés a MÁV vonalaian
Fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a MÁV vonalain a csütörtöki madridi terrortámadást követően, annak ellenére, hogy Magyarországon terrortámadás nem várható a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapott információ szerint. - közölte a MÁV Rt. az MTI-vel.

A vonatközlekedés irányításában résztvevő vasutasok is fokozott figyelmet fordítanak az elhagyott, gazdátlan csomagokra, gyanús személyekre - áll a MÁV közleményében.

A MÁV tájékoztatása szerint a március 11-től visszavonásig terjedő időszakot fokozottan veszélyeztetett időszaknak minősítik.

Az al-Kaida vállalta a felelősséget

Az al-Kaida terrorszervezet vállalta a madridi merényletek elkövetését levélben - jelentette az Al-Kudsz al-Arabi című, arab nyelvű londoni újság csütörtök este. A lap több hírügynökséghez is eljuttatta faxon a levelet, amelynek hitelességét mindazonáltal rövid időn belül nem volt lehetséges ellenőrizni.

Angel Acedes belügyminiszter az állítólagos al-Kaida-levélről kijelentette, "nagy óvatossággal" kezelik az információt, és továbbra is az ETA-t tartják a fő gyanúsítottnak. Bővebben az ETA-ról >>

Ugyanakkor egy furgonban talált robbanószerkezet és arab nyelvű kazetták sem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy az al-Kaida, vagy más arab terrorszervezet követte el a több mint százkilencven áldozatot követelő merényletet. Bővebben a vizsgálat eddigi eredményeiről >>

Megteltek a madridi halottasházak

"Rengeteg dolgot láttam robbanni a levegőben, nem is tudom, borzalmas volt" - nyilatkozta az AP-nek egy munkába tartó szemtanú. "Az emberek sikítva menekültek, egymást taposták, amikor egy másik robbanás is történt. Vérző, a földön fekvő embereket láttam" - mondta el Juan Fernandez a hírügynökség helyszíni tudósítójának.

A rengeteg sebesült miatt a madridi kórházak reggel véradásra szólították a lakosságot. Az Index Madridból származó információi szerint már annyian jelentkeztek a kórházakban, hogy már nincs szükség több véradóra.

Mivel a város halottasházai megteltek, a halottakat már egy Madrid környéki vásár- és kongresszusi központ termeiben helyezik el, ahol drámai jelenetek zajlanak a hozzátartozók körében, akik közül sokan csak a helyszínen szereznek tudomást szerettük haláláról.

Tekintse meg képeinket!
A merényletek hatására Franciaország megerősítette a spanyol és francia Baszkföld határán állomásozó rendőri alakulatait. A nem hivatalos bejelentés nem tért ki a mozgósítás méretére.

A terrortámadásokra reagálva az Európai Parlament a terrorizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította március 11-ét - írja az El Pais. A támadást a spanyol politikusok mellett valamenyi európai vezető éles hangú nyilatkozatokban bírálta.Bővebben a reakciókról >>.

A merényletek miatt a spanyol labdarugócsapatok csütörtökön esedékes kupameccseik elhalasztását kérték az UEFA-tól. A halasztást nem engedélyezték a csapatoknak, a csütörtök estére kiírt UEFA Kupa-nyolcaddöntők időpontját nem módosítják.

Népgyűlések a terror ellen

A Madrid környéki önkormányzatok pénteken egy órakor öt perces gyászdemonstrációra hívták a főváros és a környék lakosságát.

Nagygyűlésekre hívta péntek este hét órára a spanyolokat az ország kormánya. A tiltakozó demonstrációkon a madridi merényletek áldozataira emlékeznek majd. A gyűléseket "Az áldozatok mellett, az alkotmánnyal, a terrorizmus kiküszöböléséért" jelszóval tartják. Bővebben az országos demonstrációkról >>.

Az ETA cáfol

Az ETA (Baszkföld Haza és Szabadság) baszk szeparatista szervezet egy névtelen telefonhívásban cáfolta, hogy "bármilyen felelősség" terhelné a 199 ember halálát okozó csütörtöki madridi merényletekért - jelentette a baszk közszolgálati televízió. A televízió péntek esti híre szerint a névtelen telefonhívás a Gara című, függetlenségpárti baszk laphoz érkezett, amely szokásos közvetítője a fegyveres baszk szervezet közleményeinek.  • Hírek
  • Hírek