Bernadett
-2 °C
4 °C

Nem engedik forgalomba a norvég miniszterelnök autóját

2003.11.25. 16:35
Kjell Magne Bondevik bombabiztos BMW-je csaknem négy tonnát nyom, 45 kilogrammal többet mint a legfelsőbb súlyhatár, ezért a közlekedési hatóságok nem engedik a norvég utakra hajtani az elnöki autót.
Nem használhatja új, bombabiztos autóját a norvég miniszterelnök, noha az al-Kaida közleményben fenyegette meg Norvégiát. Az állami közlekedési hatóságok szerint ugyanis túl nehéz a páncéllemezekkel megspékelt jármű - jelentette a Reuters.

#alt#
BMW 760 iL
A német BMW gyár speciálisan NATO-tagországok vezetőinek kifejlesztett járgánya október közepe óta porosodik használatlanul egy oslói garázsban. A körülbelül négy tonnás, páncélozott, golyóálló üvegű autó kétszer annyit nyom, mint egy standard BMW 760 iL modell, és így 45 kilogrammal van a norvég közlekedési hatóságok által felügyelt súlyhatárérték felett.

"Reméljük egy-két héten belül megoldódik ez a gondunk" - nyilatkozott a Reutersnek Oiyvind Oestang, Bondevik szóvivője hétfőn, aki azonban hozzátette, hogy az autó könnyítése a biztonságosság rovására menne.

Az al-Kaida egyik vezetője még májusban szólította fel a világ muszlimjait, hogy hajtsanak végre támadásokat amerikai, brit, ausztrál és norvég érdekeltségek ellen. Az máig nem világos, hogy az iraki akcióból kimaradó Norvégia miért szerepel a potenciális célpontok között - teszi hozzá a hírügynökségi jelentés.