Bernát, Felícia
EUR 383,14 Ft
USD 363,33 Ft
8 °C
30 °C

Málta népe márciusban voksol az EU-csatlakozásról

2003.01.21. 16:43
Eddie Fenech Adami máltai miniszterelnök bejelentette, hogy az EU-csatlakozásról szóló népszavazást márciusban rendezik meg. A pontos dátumról még nem döntöttek.
Adami nemrég levelet írt az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének, Alfred Sant-nek, s javasolta, hogy közösen döntsenek a referendum, valamint a szintén egy éven belül esedékes helyhatósági és általános választások időpontjáról. Sant kitérő választ adott, így a miniszterelnök várhatóan konszenzus nélkül fog javaslatot tenni népszavazás konkrét időpontjára.

Az ellenzék nem csatlakozna

A dátumcsata nem véletlen, az ellenzék vezére ugyanis nem ért egyet a teljes jogú EU-tagsággal, helyette partnerségi viszonyt szorgalmaz az unióval. Már korábban ígéretet tett arra, hogy amennyiben megnyeri a 2004-ben esedékes általános választásokat, tagsági viszony helyett más jellegű kapcsolatot épít ki az EU-val. Így a csatlakozás kérdését belpolitikai vitatémává tette, arra számítva, hogy elnyeri az EU-tagsággal nem szimpatizálók politikai támogatását.

Sant kemény kampányt is kezdett: az elmúlt hétvégén több ezres rendezvényeken szólította fel a munkásokat arra, hogy kérdezzék meg szakszervezetüktől, munkáltatójuktól: milyen hatással lesz az EU-tagság saját munkalehetőségeikre.

A népszavazás valóban döntsön

A jelenlegi elképzelések szerint az EU-tagságról megrendezendő referendum csak vélemény-nyilvánító szavazás lenne (ennek eredménye nem kötelező érvényű a kormányra nézve), az ellenzék viszont azt szeretné elérni, hogy a máltaiak ügydöntő népszavazáson foglalhassanak állást.

Máltán a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a többség támogatja az EU-tagságot, de szakértők veszélyesen nagynak tartják a még bizonytalanok arányát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek