Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Muzulmán-magyar frakció alakult Belgrádban

2007.02.14. 21:25
A Vajdasági Magyar Szövetség három képviselője a Lista a Szandzsákért két politikusával alkot közös frakciót a belgrádi parlamentben. A magyarpárt tagjain kívül még két tagja van a Skupstinának.

A szerb parlamentbe bejutott Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői a dél-szerbiai muzulmánokkal alkottak szerdán törvényhozási frakciót.

A VMSZ 3 és a Lista a Szandzsákért 2 képviselője épp hogy elég a képviselőcsoport megalakításához, amire azért volt szükség, mert sok - például a felszólalások rendjével, a bizottsági tagsággal, törvény előterjesztésével kapcsolatos - parlamenti jogosítvány csak frakciókat illet meg, amelyeknek legalább 5 képviselőből kell állniuk.

A szerb parlament egyik sajátossága, hogy ezek a törvényhozási szervek bárkikből összeállhatnak - ez történt most is a két külön listát állító párt esetében. Ugyancsak szokatlan az, hogy a választók szavaznak ugyan, de nem tudják, kikre. A listát állító pártok szuverén joga ugyanis, hogy elosszák a megszerzett parlamenti helyeket. A VMSZ-ből így a 250-es jelöltlista 15., 32. és 157. helyezettje - Varga László és Pásztor Bálint jogász, mindketten a vajdasági magyarok kisebbségi önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői, illetve Galgó Ferenczi Andrea közgazdász - került be a parlamentbe.

Rajtuk kívül még két magyar származású honatya ül majd a Skupstina széksoraiban: az adai Tóth Tamás, aki a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt képviselője, s a nagykikindai Kismárton Ottó, aki a szélsőségesen nacionalistának tekintett, Vojislav Seseljt elnökének tudó Szerb Radikális Pártot eddig a vajdasági tartományi parlamentben képviselte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!