Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Muzulmán-magyar frakció alakult Belgrádban

2007.02.14. 21:25
A Vajdasági Magyar Szövetség három képviselője a Lista a Szandzsákért két politikusával alkot közös frakciót a belgrádi parlamentben. A magyarpárt tagjain kívül még két tagja van a Skupstinának.

A szerb parlamentbe bejutott Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői a dél-szerbiai muzulmánokkal alkottak szerdán törvényhozási frakciót.

A VMSZ 3 és a Lista a Szandzsákért 2 képviselője épp hogy elég a képviselőcsoport megalakításához, amire azért volt szükség, mert sok - például a felszólalások rendjével, a bizottsági tagsággal, törvény előterjesztésével kapcsolatos - parlamenti jogosítvány csak frakciókat illet meg, amelyeknek legalább 5 képviselőből kell állniuk.

A szerb parlament egyik sajátossága, hogy ezek a törvényhozási szervek bárkikből összeállhatnak - ez történt most is a két külön listát állító párt esetében. Ugyancsak szokatlan az, hogy a választók szavaznak ugyan, de nem tudják, kikre. A listát állító pártok szuverén joga ugyanis, hogy elosszák a megszerzett parlamenti helyeket. A VMSZ-ből így a 250-es jelöltlista 15., 32. és 157. helyezettje - Varga László és Pásztor Bálint jogász, mindketten a vajdasági magyarok kisebbségi önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői, illetve Galgó Ferenczi Andrea közgazdász - került be a parlamentbe.

Rajtuk kívül még két magyar származású honatya ül majd a Skupstina széksoraiban: az adai Tóth Tamás, aki a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt képviselője, s a nagykikindai Kismárton Ottó, aki a szélsőségesen nacionalistának tekintett, Vojislav Seseljt elnökének tudó Szerb Radikális Pártot eddig a vajdasági tartományi parlamentben képviselte.