Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Likvidálták a tálibellenes ellenzék vezetőjét

2001.09.16. 12:34
Sikerült a táliboknak likvidálniuk a legnagyobb belső ellenzéki vezetőt, Ahmed Sah Maszudot, akit ma temetnek el. A karizmatikus személyiségű férfiben vakon bízott 15 ezer fős hadserege. Valószínű, hogy nélküle szétesik a tálibellenes ellenzék egysége, ám kiváló helyismerettel rendelkező hívei közül akadnak jónéhányan, akik segíthetik az amerikaiakat egy esetleges harcban.
Ahmed San Maszud, a tálibellenes ellenzéki koalíció katonai vezetője 1992-ben még a tálibokkal összefogva védte meg Afganisztánt az oroszok ellen - tudta meg az Index Georg Spöttle-től, német hadnagytól, aki egyben az iszlám terrorizmus szakértője. Maszud később kisebb-nagyobb etnikai viták miatt az országban belső ellenzéket alakított ki, s körülbelül 15 ezer fős hadseregével Afganisztán észak-nyugati határához vonult. A 49 éves, eredetileg elektromérnök Maszud korábban sokat háborúzott Oszama bin Ladennel, de egyiküknek sem sikerült likvidálni a másikat.

Robbanó tévékamera ölte meg Maszudot

Ahmed Sah Maszud
A táliboknak az esetleges amerikai háború miatt sürgősen ki kellett húzniuk a belső ellenzék méregfogát. Féltek ugyanis a 15 ezer fős hadseregtől. Tervük tökéletesen sikerült, csütörtökön tévéstábnak álcázott arab terroristák Maszudtól interjút kértek, s a forgatás elején fölrobbantották a kamerába rejtett bombát. Az ellenzékiek vezetője belehalt sérüléseibe, ma temették el.

Jó helyismerettel rendelkeznek a tálib-ellenesek

A Pandzsír Oroszlánjának nevezett Maszud nélkül teljesen széteshet a hadsereg. Spöttle szerint a férfi ugyanis olyan karizmatikus személy volt, aki a különböző klánokat ügyesen összefogta, s szinte lehetetlen lesz helyette új vezetőt találni. Emberei közül azonban biztosan akad viszont egy-két férfi, aki segíti az amerikaiakat egy esetleges háborúban.

A tökéletes helyismerettel rendelkező tálibellenesek nemcsak az országon belüli erőviszonyokat ismerik, hanem Oszama bin Laden, a szaudi milliárdos rejtőzködési helyét is. A terrorista vezért ugyanis egyes vélemények szerint házi őrizetben tartotta fogva az afgán kormány, ám néhány napja szabadon engedték.

Az oroszok elnézték Maszud embereinek a kábítószerkereskedést

Maszud nélkül már csak azért is nehéz lesz összefogni a hadsereget, mert a férfinak nagyon jó kapcsolatai voltak az oroszokkal, az angolokkal és az amerikaiakkal. Még egy hasonlóan jó diplomata szinte nem is létezik az afgán hadseregben.

Az oroszok, annak ellenére, hogy kilenc évvel ezelőtt még ellenük harcolt, néhány hónapja öt helikoptert ajándékoztak neki. Azt is elnézték Maszud embereinek, hogy a volt szovjet tagországokban kábítószerrel kereskedjenek. Egyébként Spöttle szerint Magyarországra is innen szállították a kábítószert. A férfi ebből, a CIA-től kapott fegyvereiből és angliai kapcsolatai révén tartotta fönn hadseregét.