Sára, Márió
2 °C
6 °C

Izraeli elitkatonák nem mennek palesztin területekre

2003.12.22. 09:02
A Szajeret Matkal izraeli elitalakulat tartalékosai Ariel Saron izraeli kormányfőnek írtak levelet, amelyben megtagadják részvételüket a Gázai övezetbeli és ciszjordániai palesztin területeken zajló izraeli katonai műveletekben. A miniszterelnök hivatala nem reagált.
Nyilvánosan megtagadta az izraeli vezérkar elitalakukatának tucatnyi tartalékos tagja, hogy a jövőben részt vegyen a Gázai övezetbeli és ciszjordániai palesztin területeken zajló izraeli katonai műveletekben. A híres Szajeret Matkal kommandó tartalékosai Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek írott, s az izraeli tévécsatornák által vasárnap este ismertetett levelükben hozták nyilvánosságra döntésüket.

Saron nem kommentálta

A tartalékosok többek között felrótták az izraeli hadseregnek, hogy a palesztin területeken folytatott műveleteivel - szerintük - lábbal tiporja több millió palesztin emberi jogait. A levél aláírói ezentúl nem kívánnak részt venni a megszállt területeken létesült zsidó telepek védelmében sem.

Ariel Saron hivatala nem kommentálta a levelet, amely jól tükrözi a palesztin területeken folytatott keménykezű izraeli fellépést övező növekvő nyugtalanságot. A Gázai övezetben és Ciszjordániában három éve dúló erőszakos cselekmények, illetve az Izrael területén végrehajtott palesztin támadások, köztük öngyilkos merényletek miatt a Saron-kormány elrendelte a korábban a palesztin önkormányzatnak átadott Ciszjordánia nagy részének újbóli katonai megszállását. A hadsereg több száz úttorlaszt hozott létre, többször kijárási tilalmat rendelt el a ciszjordániai városokban, zárlat alá vette őket.

Külföldi kommandós akciókra hozták létre

Idén szeptemberben az izraeli légierő 27 tartalékos és nyugállományú pilótája szintén megtagadta, hogy részt vegyen polgári személyeket veszélyeztető műveletekben Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A tiltakozó kommandósok és pilóták az izraeli fegyveres erőknek ugyan csak a töredékét teszik ki, tiltakozásuk azonban figyelmet érdemel amiatt, hogy elitegységek tagjairól van szó.

A Szajeret Matkalt külföldön végrehajtandó kommandós akciókra hozták létre. Az alakulat egyebek között azzal szerzett magának hírnevet, hogy 1976-ban az ugandai Entebbe repülőterén kiszabadította egy palesztin gerillák által eltérített repülőgép 106 utasát.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft