Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A VIP kuplerájt lőtték, mégis világbotrány lett

2008.02.09. 20:51
A bububa öltözött fegyveresek nem a Nouakchottba akkreditált izraeli diplomatákon, hanem egy külföldiek által látogatott kuplerájon akartak bosszút állni, csakhogy az intézmény túl közel volt a nagykövetséghez. A lövöldözés híre bekerült a világsajtóba, a helyi politikai terrorizmus mindenhol vezető hírré vált, amióta lemondták a Dakar-ralit, a nyomozás eredménye viszont már nem kapott nagy nyilvánosságot. Mauritániában azt állítják, az unióban építik szándékosan a veszélyesország-arculatot.

A világ minden jelentős hírügynöksége beszámolt róla, hogy fegyveres támadás érte Mauritánia fővárosában az izraeli nagykövetséget. A jelentések szerint hagyományos öltözetet viselő férfiak tüzet nyitottak a diplomáciai képviseletre. Az őrök viszonozták a lövéseket, a támadók elmenekültek, de a rossz hírű szomszédos étterem is számos lövést kapott. Az esetet diplomáciai körökben súlyos terrorakciónak értékelték.

Néhány nappal később a nyomozás eredményeire hivatkozva az al-Dzsazíra már módosított a történeten: a bububa öltözött fegyveresek haragja valószínűleg Nouakchott egyik ismert étterme, a prostituáltak futtatásával is foglalkozó VIP nevű intézményre csapott le, az izraeli nagykövetség csak útban volt. A turisták által kedvelt étterem, ahol köztudottan semmibe veszik a muzulmán vallási kötelmeket, gyakorlatilag egybeépült a katonákkal védett követséggel. Az al-Dzsazíra szerint az őrök az étteremre leadott lövéseket vélték támadásnak. A vizsgálat még nem zárult le, legutóbb nyolc embert, köztük egy algériait tartóztattak le.

Nagyon veszélyes

Mauritánia egy hónap alatt kétszer került a világsajtó vezető híreibe, mindkétszer egyértelműen összefüggésbe hozták az al-Kaidával. Amióta titkosszolgálati információik alapján a franciák lemondatták a Lisszabon–Dakar-ralit, Mauritánia turistaforgalma drasztikusan visszaesett, az országról a világ minden táján úgy tudják, hogy nem biztonságos. A rossz hírnévhez hozzájárult Bernard Kouchner francia külügyminiszter is, aki - már a nyomozás befejezése előtt - leszögezte: nem kívánja ugyan stigmatizálni az egykori gyarmatot, de azért figyelmeztet mindenkit, hogy az az ország nagyon veszélyes.

Terrorakciók pedig éppen korábban estek, még a politikusok decemberben szétkürtölt figyelmeztetései előtt. A puccs nyomán hatalomra került kormányzat ellenzéke főként külföldről szervezett rajtaütésekkel próbálja észrevetetni magát. Kisebb csetepaték, véres incidensek bármikor előfordulhatnak.

Civil ruhában őrizték volna

Az Indexnek nyilatkozó mauritániai kereskedelmi és turisztikai miniszter, B. A. Madeine, azt állította, hogy nem lát politikai okokat Franciaország döntése mögött, de a fejlemények jelentős bevételtől fosztották meg a világ öt legszegényebb állama között számon tartott Mauritániát.

A miniszter szerint csupán a sajtó dimenzionálta túl a rali lemondását. Szavaiból azonban kivehető, furcsállja, hogy az eurómilliárdokat mozgató verseny megtartásához az sem volt elég biztosíték, hogy kétezer reguláris katonát, kétezer civil rendőrt és légi védelmet is felajánlottak a rendezőknek.

Az olaj az oka

Helyi kormánykörökben sokkal nyíltabban fogalmaztak. Több forrásunk azt állította, hogy az ország elleni gazdasági nyomásgyakorlás része volt a súlyos, de Mauritániában ritka rablógyilkosság túldimenzionálása. Az egyik nouakchotti politikus szerint az ország nemrégiben felfedezett olajmezői miatt keményítettek be Európában. A hárommilliós ország alig másfél éve kötött megállapodást az ausztrál Woodside Petroleummal a főváros közelében található Chinguetti tengeri olajmező kitermelésére. (Időközben a cég ellen vizsgálat indult korrupció gyanúja miatt.) Azóta számos olaj- és gázcég próbálta megvetni a lábát Afrika legújabb szénhidrogénüzletében, amely máris a mauritán GDP ötödét jelenti.

Halat azért szereztek

A Dakar törlése nem akadályozta meg az Európai Uniót abban sem, hogy küldöttséget küldjön az egyébként veszélyesnek deklarált országba, hogy újra tárgyalja a közösség legnagyobb szabású halászati egyezményét. Az Európai Bizottság szakértői január végén utaztak Nouakchottba, hogy az ország legnagyobb exportbevételét jelentő halászati szerződéseit módosítsák. Brüsszelben ugyanis elégedetlenek voltak az eddigi szerződésekkel, amelyek tizenhárom országnak engedélyezték, hogy évi 200 hajó vesse ki hálóját a mauritán partok mentén.

A magyarok betették a lábukat

A megbélyegzett országnak kapóra jött, hogy az afrikai politikában teljesen ismeretlen Magyarországról a Bamako-rali révén több száz turista érkezett Nouakchottba. A mauritán kormánynak érdeke volt, hogy a magyar autós túra résztvevői sértetlenül lépjék át a déli szomszéd, Mali határát. A Bamako felé igyekvő ralisokat személyesen meglátogató Madeine miniszter ki is jelentette: sohasem fogják elfelejeteni, hogy a nehéz időkben a magyarok tették meg az első lépést Mauritánia renoméjának helyreállítása érdekében.