Orbán
16 °C
26 °C

Újabb vádlottak a madridi robbantások perében

2006.04.10. 13:05
Két évvel és egy hónappal a madridi vonatrobbantások után a bíróság idén elítélheti azt a negyvennél is több, elsősorban marokkói gyanúsítottat, akik a vád szerint szerepet vállaltak a Spanyolországban valaha elkövetett legsúlyosabb merénylet kitervelésében és kivitelezésében.

Az AFP jelentése szerint Juan del Olmo bíró jelenleg három embert vádol azzal, hogy részt vettek a március 11-i madridi terrorcselekmény elkövetésében, ami 191 ember halálát okozta. A merényletekben legalább 1900 ember megsérült.

A marokkói Jamal Zugamt és Abdelmajid Buhart a vonat utasai ismerték fel, a szíriai Bazel Gajunt pedig Szerbia-Montenegró adta ki a spanyol hatóságoknak. Gajun három héttel a merénylet után a Madrid közeli Leganes városból menekült el, ahol hét terroristatársa felrobbantotta magát a rendőrség rajtaütése közben. A támadásban egy rendőr is életét vesztette.

A nyomozás fontosságát és alaposságát mutatja, hogy a dokumentáció mennyisége meghaladta a 80 ezer oldalt. Csak a vádirat legalább 1000 oldalt tesz ki.

Huszonöten már rács mögött

Az ügyben eddig 25 embert ítélt börtönbüntetésre a spanyol bíróság, az egyiptomi Rabei Oszmant olasz börtönben tartják fogva. További 42 gyanúsított óvadék ellenében szabadlábon van. A spanyol törvények szerint a gyanúsítottakat két évig bírósági tárgyalás nélkül őrizetben is tarthatják, az időtartamot egyszer meg is lehet hosszabbítani.

A 42 ember tárgyalását, ami közel egy évig tart majd, még idén el akarják kezdeni, elképzelhető azonban, hogy csak a jövő év elejére gyűlik össze elegendő nyomozati anyag. A hatóságok szerint a tárgyalást óriási figyelem kíséri majd, elsősorban az áldozatok rokonai és ismerősei részéről, akik eddig is sürgetnék az eljárást, szerintük rendkívül lassú az igazságszolgáltatás.

A nyomozást komolyan hátráltatta a hét terrorista Leganesben elkövetett öngyilkos merénylete, a DNS-mintákat így csak bonyolultabb és hosszasabb munkával tudják azonosítani. A rendőrség feladata tehát, hogy újabb helyszíneket találjon, és érdemi nyomokkal bizonyíthassa a merénylet tervezőinek kilétét.