Klaudia
-4 °C
2 °C

Medgyessy bizonyítékokat és BT-határozatot vár Irak ügyében

2003.01.31. 12:52
Mindenképpen a Biztonsági Tanácsnak kell döntenie Irak kérdésében - vélekedett Medgyessy Péter egy görög napilapnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint hét kormányfőtársával tett nyilatkozatának célja az egységes európai álláspont kialakítása volt a célja. Nyugati lapértékelések szerint azonban éppen ellentétes hatást ért el, törésvonalat hozott létre Európán belül.
"Az amerikaiaknak ismertetniük kell az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban birtokukban lévő összes adatot" - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök a Katimerini című görög napilapnak. Amennyiben bizonyítékok kerülnek elő tömegpusztító fegyverekről és Irak nem egyezik bele a leszerelésbe, a Biztonsági Tanácsnak újabb határozatot kell hoznia - tette hozzá a hét kormányfőtársával az amerikaiak iraki politikáját nyilatkozatban támogató magyar miniszterelnök.

Bizonyítékokkal szolgálnak

George Bush amerikai elnök korábbi bejelentése szerint az Egyesült Államok a Biztonsági Tanács február 5-én esedékes miniszteri szintű ülésén bizonyítékokat tár elő arra vonatkozóan, hogy Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. A tavaly november 8-án elfogadott 1441-es számú BT-határozat ilyen esetre "súlyos következményekkel" fenyegette meg Bagdadot - írja az AFP.

Medgyessy Péter az interjúban kitért nyolcak levelére is. "Az iraki kérdés nem függ össze az Egyesült Államokkal", hanem olyan, "a nemzetközi biztonságra leselkedő valós veszélyről van szó, amellyel szembe kell nézni" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban. Medgyessy elmondása szerint "sokat gondolkodott", mielőtt aláírta a levelet, és ügyelt arra, hogy "ne keltsenek olyan benyomást, mintha növekednének az Európai Unión belüli ellentétek".

Egységesen kell fellépni

"Kértem néhány módosítást, hogy arra helyezzük a hangsúlyt, hogy Európának egységesen kell megjelennie és Irak ügyében nem szabad magára hagynia az Egyesült Államokat" - tette hozzá a miniszterelnök a görög lapban közölt interjújában.

A nyolcak levele új törésvonal

A nyolc államfő leveléhez csatlakozott a szlovák kormányfő is. Az állásfoglalás a legtöbb európai lap kommentárja szerint nemhogy egységesebbé nem tette az európaiak véleményét az iraki konfliktussal kapcsolatban, sokkal inkább új törésvonal keletkezett - ezúttal nem Európa és Amerika, hanem a háborút ellenző Franciaország és Németország, illetve az amerikaiak mellett kiálló nyolc állam között.