Mátyás
-6 °C
1 °C

Virágzó gazdaságot örököl az új orosz elnök

2008.05.07. 11:10
Szerdától Dmitrij Medvegyev Oroszország elnöke. Elődje, Vlagyimir Putyin kormányfő lesz, de később akár újra elnök lehet.

Letette hivatali esküjét Oroszország új elnöke, Dmitrij Medvegyev. A ceremóniát, amelynek idejére a rendőrség lezárta a forgalom elől Moszkva belvárosát, a Kremlben tartották.

Az orosz parlament csütörtökön szavaz arról, elfogadja-e a korábbi elnököt, Vlagyimir Putyint kormányfőnek. A Szovjetunió 1991-es összeomlása óta Medvegyev a harmadik az orosz elnöki székben. A 42 éves politikus virágzó gazdaságot kap örökül, amelynek fő mozgatórugója az olaj- és gázexport.

Medvegyev a Putyin-éra hivatalnokából lett előbb a nukleáris szektor vezetője, majd az orosz Gazprom elnöke. Medvegyevnek nincs KGB-s, azaz titkosszolgálati múltja, ami meglehetősen ritka erénynek számít az orosz politikusok között. Végzettsége szerint ügyvéd, és az is kiderült már róla, hogy Deep Purple-rajongó.

Medvegyevet március másodikán választották meg, egy olyan szavazáson, amelyet nemzetközi megfigyelők nem tartottak tisztának.

Putyin és Medvegyev kettősét az orosz sajtóban csak tandemként emlegetik. Medvegyev miniszterelnökké jelölte elnök-elődjét, Putyint. Korábban Putyin javasolta Medvegyevet elnöknek. Az orosz parlament csütörtökön dönt arról, elfogadja-e Vlagyimir Putyint kormányfőnek.

Az 55 éves Putyin az orosz alkotmány értelmében két egymást követő, összefüggő turnus után nem indulhatott újra az elnöki posztért. A 2012-es elnökválasztáson Putyin ismét indulhat, illetve abban az esetben is, ha Medvegyev nem tölti ki hivatali idejét.