Alfréd
-2 °C
2 °C

Arafat meghátrált a Hamasz elől

2001.12.06. 10:22
Csütörtök reggelre visszatért a nyugalom a Gáza-övezetbe, miután a palesztin biztonsági erők meghátráltak a Hamasz szellemi vezetőjének, Ahmes Jasszin sejknek a házát védő palesztin szélsőségesek elől. Elemzők szerint polgárháború fenyegeti a palesztinokat.
A sejk háza közelében felvonult mintegy 3000 Hamasz-aktivista köveket hajigált a biztonsági erőkre és egy rendőri terepjárót felgyújtott. Azt követelték, hogy a hatóságok szüntessék meg Jaszin sejk házi őrizetét, és engedjék szabadon a börtönben levő Hamasz-tagokat. A CNN szerint a belviszálynak egy halálos áldozata és több sebesültje van. A sejket a hétvégi véres palesztin merényletek után helyezte őrizet alá a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóság.

Arafat azután utasította a palesztin rendőrséget a sejk elfogására, hogy Izrael a hét elején megtorló légitámadásokat hajtott végre palesztin célpontok ellen a szombati és vasárnapi Hamasz-merényletekért. Izrael azt követeli Arafattól, hogy tartóztassa le a merényletekért felelős Hamasz- és Iszlám Dzsihád-aktivistákat, és fogja vissza radikálisait.

A palesztin elnök tegnap azt mondta az amerikai ABC televíziónak, hogy több időre van szüksége. Izrael szerdán felfüggesztette a légicsapásokat, azzal a feltétellel, hogy Arafat valódi erőfeszítéseket tesz a szélsőségesek letartóztatására.

Arafat azt állítja, hogy az izraeli támadások - amelyek főként az általa vezetett Palesztin Hatóság ellen irányulnak - lehetetlenné teszik ezt. Elemzők szerint az elnök azért is ódzkodik a radikálisok megfegyelmezésétől, mert a szervezetek lassan népszerűbbek és befolyásosabbak a palesztin utcán, mint ő maga és korrupt rezsimje.

A Hamasz például nem csak a harci cselekményekben vesz részt, de segélyszervezetként is működik. Szinte minden palesztin településen élelmiszert és gyógyszert oszt, betöltve a háború miatt megbénult Palesztin Hatóság hagyta űrt.