Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felakasztottak két meleg srácot Iránban

2005.08.03. 20:21
Világszerte megrökönyödést és növekvő tiltakozást váltott ki, hogy az iráni Meshed városban nyilvánosan, a csőcselék ujjongása közepette felakasztottak egy 16 és egy 18 éves fiatalt, akiket már több mint egy éve letartóztattak. Budapesten tüntetni fognak, a neten tiltakozó akció indult a kiskorú fiatalok megkorbácsolása és kivégzése miatt.

A sária jog halál-büntetést ír elő az azonos neműek szexuális kapcsolatára. A 16 éves Mahmud Aszgarit és a 18 éves Ajaz Marhonit hivatalosan homoszexualitással és egy 13 éves fiú nemi aktusra kényszerítésével vádolták, de emberi jogi és ellenzéki csoportok szerint könnyen meglehet, hogy egyetlen bűnük a másságuk volt, a nemi erőszak súlyos vádjának felhozása csak a kivégzés igazolására és a közhangulat felkorbácsolására szolgál. A két fiú állítólag nem tudta, hogy "halálos bűnt" követnek el. A július 19-i akasztás előtt mindegyikükre 228 korbácsütést is mértek alkoholfogyasztás és rendbontás címén.

Lányokat már 9 évesen is felakaszthatnak

Emberi jogi aktivisták szerint kiskorúak kivégzésével Irán mindenképpen megsérti a gyermekek jogairól szóló nemzetközi konvenciót. Az Európai Unió azóta élesen elítélte a két tizenéves fiatal felakasztását és felszólította Iránt, hogy hagyja abba a kivégzéseket. Teherán egyébként tavaly megígérte az EU-nak, hogy nem alkalmazza a halálbüntetést és a korbácsolást 18 éven aluliak esetében.

Az iráni törvények alapján lányokat már akár 9 éves koruktól, fiúkat pedig 15 éves koruktól is kivégezhetnek olyan főbenjáró bűncselekmények esetén, mint amilyen a gyilkosság vagy a nemi erőszak. Bizonyos esetekben halállal sújthatnak olyanokat is, akik tiltott szexuális kapcsolatot létesítenek.

Tiltakozó akciók világszerte

Nyugati melegszervezetek felszólították kormányaikat, hogy ne tagadják meg a menedékjogot olyan államok homoszexuális menedékkérőitől, mint például Irán, ahol tavaly legkevesebb 159 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, s idén is már legalább 42 embert végeztek ki. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 26 év alatt 4 ezer homoszexuálist végeztek ki Iránban, és 100 ezerre tehető azok a száma, akiket Ajatollah hatalomra kerülése után a klerikális jogalkalmazás nevében halálra ítéltek.

Meleg és más emberi jogi szervezetek világszerte tiltakozó akciókra hívtak fel a középkort idéző iráni törvénykezés ellen. Magyarországon az SZDSZ Új Generáció Melegjogi munkacsoportja szervez tüntetetést csütörtök délután az Iráni Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt. Az Anthropolis oldalán arra buzdítanak, hogy a tiltakozók írjanak levelet Magyarország iráni nagykövetségére.