Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Felakasztottak két meleg srácot Iránban

2005.08.03. 20:21
Világszerte megrökönyödést és növekvő tiltakozást váltott ki, hogy az iráni Meshed városban nyilvánosan, a csőcselék ujjongása közepette felakasztottak egy 16 és egy 18 éves fiatalt, akiket már több mint egy éve letartóztattak. Budapesten tüntetni fognak, a neten tiltakozó akció indult a kiskorú fiatalok megkorbácsolása és kivégzése miatt.

A sária jog halál-büntetést ír elő az azonos neműek szexuális kapcsolatára. A 16 éves Mahmud Aszgarit és a 18 éves Ajaz Marhonit hivatalosan homoszexualitással és egy 13 éves fiú nemi aktusra kényszerítésével vádolták, de emberi jogi és ellenzéki csoportok szerint könnyen meglehet, hogy egyetlen bűnük a másságuk volt, a nemi erőszak súlyos vádjának felhozása csak a kivégzés igazolására és a közhangulat felkorbácsolására szolgál. A két fiú állítólag nem tudta, hogy "halálos bűnt" követnek el. A július 19-i akasztás előtt mindegyikükre 228 korbácsütést is mértek alkoholfogyasztás és rendbontás címén.

Lányokat már 9 évesen is felakaszthatnak

Emberi jogi aktivisták szerint kiskorúak kivégzésével Irán mindenképpen megsérti a gyermekek jogairól szóló nemzetközi konvenciót. Az Európai Unió azóta élesen elítélte a két tizenéves fiatal felakasztását és felszólította Iránt, hogy hagyja abba a kivégzéseket. Teherán egyébként tavaly megígérte az EU-nak, hogy nem alkalmazza a halálbüntetést és a korbácsolást 18 éven aluliak esetében.

Az iráni törvények alapján lányokat már akár 9 éves koruktól, fiúkat pedig 15 éves koruktól is kivégezhetnek olyan főbenjáró bűncselekmények esetén, mint amilyen a gyilkosság vagy a nemi erőszak. Bizonyos esetekben halállal sújthatnak olyanokat is, akik tiltott szexuális kapcsolatot létesítenek.

Tiltakozó akciók világszerte

Nyugati melegszervezetek felszólították kormányaikat, hogy ne tagadják meg a menedékjogot olyan államok homoszexuális menedékkérőitől, mint például Irán, ahol tavaly legkevesebb 159 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, s idén is már legalább 42 embert végeztek ki. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint 26 év alatt 4 ezer homoszexuálist végeztek ki Iránban, és 100 ezerre tehető azok a száma, akiket Ajatollah hatalomra kerülése után a klerikális jogalkalmazás nevében halálra ítéltek.

Meleg és más emberi jogi szervezetek világszerte tiltakozó akciókra hívtak fel a középkort idéző iráni törvénykezés ellen. Magyarországon az SZDSZ Új Generáció Melegjogi munkacsoportja szervez tüntetetést csütörtök délután az Iráni Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt. Az Anthropolis oldalán arra buzdítanak, hogy a tiltakozók írjanak levelet Magyarország iráni nagykövetségére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!