Az irakiak visszafordítják a menekülteket

2003.03.24. 07:38
Nem engedik ki Irakból a Szíria felé menekülni próbáló családokat - közölte a Caritas osztrák segélyszervezet. A menekülő családokkal érkező zsúfolt vonatokat Irakban a határ előtt megállították, az embereket leszállították és visszaküldték Bagdadba.
Az ENSZ nyilvánosságra hozta, hogy Irak északi részén, mindenekelőtt Kurdisztánban már 300-450 ezerre tehető a menekültek száma, noha ebben a térségben még nem voltak harcok - írja a Népszabadság.

Kairóban nem kímélik a béketüntetőket
A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint megkínoztak több, az elmúlt napokban Kairóban őrizetbe vett béketüntetőt. A New York-i központú szervezet szerint az egyiptomi rendőrség újságírókat, tanárokat, diákokat, de egyszerű járókelőket, sőt 15 éves kiskamaszokat is letartóztattak. Közülük többeket - az őrizetbe vettek tanúvallomásai szerint - áramütésekkel kínoztak. Hanny Megally, a Human Rights Watch közel-keleti és észak-afrikai igazgatója kijelentette: "mostantól fogva súlyos veszély fenyegeti az alapvető emberi jogokat Egyiptomban." Az elmúlt három napban az egyiptomi rendőrség mintegy 800 személyt vett őrizetbe az iraki háború elleni béketüntetések során. Közülük 84-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

A törökök nem kérnek a kurdokból

Az Oxfam jótékonysági szervezet úgy véli, hogy az iraki városok bombázása még nagyobb menekültáradatot indíthat el. Az Oxfam eddig mintegy négyszáz menekültet fogadott két jordániai táborában.

> Hírek szerint török katonák nyomultak be Irak északi részébe. Abdullah Gül külügyminiszter szerint a csapatokat azért vezényelték a helyszínre, hogy megakadályozzák az iraki menekülteket a török határ elérésében. Ankara állítólag így akarja megakadályozni, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt felkelői átszivárogva Törökországba lázadást robbantsanak ki.

Humanitárius katasztrófa fenyeget

Humanitárius katasztrófa fenyegeti a dél-iraki Bászra lakosságát, amely már két napja kénytelen nélkülözni a vezetékes ivóvízellátást - jelentette ki Florian Westphal, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője vasárnap. A vöröskereszt értesülései szerint megszűnt a térségben kereken kétmillió ember ivóvízellátásáról gondoskodó központ energiaellátása, miután az áramvezetékek megrongálódtak.

Maga a központ az amerikai csapatok ellenőrzése alatt áll jelenleg, és a tartalékgenerátorok beindítását fontolgatják az elektromos energia szolgáltatásának helyreállításáig. "A helyi lakosság 60 százaléka nem jut megfelelő minőségű vízhez, ami humanitárius válsághoz vezethet" - hangoztatta Westphal.  • Hírek
  • Személyi kölcsön