Auguszta
-3 °C
2 °C

Václáv Klaus nem kegyelmez

2003.08.27. 14:40
Hável vajszívűen osztogatott kegyelmet, gyakran személyes jóbarátainak, Václáv Klaus viszont nem kegyelmez. A fél éve hivatalban lévő cseh államfő eddig kétszáz kegyelmi kérvényt utasított vissza. A cseh történelem eddigi államfői mindannyian amnesztiával indítottak.
Fél éves hivatali ideje alatt még egyetlenegy kegyelmi kérvényt sem bírált el kedvezően Václáv Klaus - írta meg szerdán a cseh sajtó. A korábbi cseh vagy csehszlovák államfők hivatalba lépésükkor mindig adtak kisebb vagy nagyobb mértékű amnesztiát.

Az államfőhöz négyszáz kérvényt nyújtottak be, ebből kétszázat bírált el és utasított vissza - mondta el Patr Hájek, Klaus szóvivője.

Havel vajszívű volt

Klaus elődjét, Václav Havelt jó egy évtizeden át élesen bírálta a cseh sajtó, mert túl gyakran adott kegyelmet, s a haszonélvezők között sokszor közeli ismerősei is voltak. A februárban megválasztott Klaus viszont már röviddel hivatalba lépése után jelezte, hogy csak rendkívüli esetekben kíván élni a kegyelemadás jogával.

Börtönlázadásba torkolt az amnesztia

Havel - akinek első amnesztiája 1990 elején nagy vihart kavart, mert a közvélemény szerint állítólag sok bűnöző is idő előtt szabadlábra került, s a börtönökben lázadások törtek ki - döntéseit rendszeresen véleményeztette az igazságügyi tárcával, olykor ellene döntött, olykor vita nélkül a tárcára hagyta a végső döntést is. Klaus viszont bejelentette, hogy most minden esetben ő fogja meghozni a végső döntést.

Az igazságügyi minisztériumban jelenleg mintegy 2500 kegyelmi kérvény fekszik, amelyeket még Havel idejében nyújtottak be. Ezeket a tárca szakértői véleményezik, majd a miniszter aláírásával kerülnek az államfői irodába. A végső döntés az elnöké.

Václav Klaus jelenleg szabadságon van, így bizonyos, hogy az első esetleges pozitív kegyelmi döntésre továbbra is várni kell.