Gerzson
-3 °C
3 °C

Arafat kész a feltétel nélküli tűzszünetre

2001.06.02. 22:30
Tel-Aviv egyik forgalmas tengerparti sétányán egy népszerű diszkó előtt egy öngyilkos palesztin merénylő fölrobbantotta magát és tizennyolc izraelit ölt meg, valamint száztizenötöt megsebesített. Az izraeli kormány a terrorakciót követően teljes zárlatot rendelt el minden palesztin területen. Arafat bejelentette, kész mindent megtenni az azonnali és feltétlen tűzszünet érdekében. A merényletet világszerte éles hangú közleményekben ítélték a vezető hatalmak.
Tel-Aviv tengeri akváriumból átalakított, főleg orosz emigráns fiatalok népszerű Pasa diszkó előtt, péntek éjfél felé sok fiatal várt a belépésre, amikor egy palesztin merénylő működésbe hozta a testére erősített, csapágygolyókkal, szögekkel és csavarokkal megpakolt pokolgépet.

A támadásban az öngyilkos merénylőn kívül tizenheten haltak szörnyet. Szombat hajnalban a kórházban sérüléseibe belehalt a támadás tizenkilencedik áldozata is. A rendőrség szerint a halottak javarészt 17-19 év közötti fiatalok, köztük tucatnyi leány. Száztizenöten megsérültek, közűlük tízen súlyosan.

A merényletért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget.

Nem hisznek Arafatnak

Az izraeli hadsereg a szörnyű merénylet után zárlat alá vette a palesztin önkormányzat alatt álló ciszjordániai nagyvárosokat is, miután a Jordán nyugati partvidékét és a Gázai övezetet már teljesen elszigetelte magától, Izraeltől. Az izraeli szűk körű biztonsági kabinet megtorló intézkedésekről tanácskozott.

A Palesztin Hatóság szombat reggel közleményben ítélte el az előző este Tel-Avivban elkövetett gyilkos merényletet, és minden érintett felet mérsékletre hívott fel az "ellenségeskedések kiszélesedésének megelőzése érdekében". Jasszer Arafat palesztin elnök pedig sajtóértekezletet tartott, amelyen kijelentette: mindent kész megtenni az azonnali, feltétel nélküli, tényleges és hatékony tűzszünet elérése végett. A palesztin elnök egyben megismételte, elítéli a tel-avivi véres merényletet.

Arafat gesztusait azonban nem fogadta lelkesedéssel az izraeli kormányzat: Reuven Rivlin tájékoztatási miniszter szombaton felvetette azt a lehetőséget, hogy Izrael távolítsa el a palesztin elnököt a területekről, ha nem tud véget vetni a merényleteknek. A miniszter úgy nyilatkozott, hogy Jasszer Arafat "terrorista stratégiát" alkalmaz, háború kirobbantására törekedve a térségben. "Talán azt kellene mondanunk Arafatnak, hogy ha nem képes ellenőrizni a helyzetet, akkor távozzon. Talán nagyon messzire el kellene őt küldenünk Gázától" - hangoztatta Reuven Rivlin.

A német külügyminiszter virágot helyezett el a merénylet helyszínén

Az Izraelben tartózkodó német külügyminiszter fehér liliomot helyezett el a merénylet helyszínén. "Az erőszaknak véget kell vetni" - hangoztatta a diszkó porig rombolt bejáratánál Joschka Fischer, aki még az éjszaka folyamán telefonált izraeli kollégájának, Simon Peresznek, hangot adva döbbenetének és részvétének. A virágelhelyezés miatt Fischer egyórás késéssel érkezett Rámalláhba, ahol találkozott Arafattal palesztin elnökkel.

Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi felszólította a palesztin vezetőt, tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő a "szörnyű tel-avivi terrorista támadáshoz" hasonló "elfogadhatatatlan és indokolhatatlan" erőszakos cselekmények. Brüsszelben kiadott nyilatkozatában Prodi az izraeli kormánytól pedig azt kérte, hogy tartózkodjon a megtorlástól, és ne térjen le a béke útjáról.

Bush is élesen bírál

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy Saron izraeli miniszterelnök valóban lemondta-e jövő hétre tervezett európai látogatását. Izraeli források erről számoltak be a merénylet után.

Az amerikai elnök nagyon kemény hangú nyilatkozatban ítélte el az "ártatlan civilek elleni szörnyűséges terrortámadást". George Bush felszólította Arafatot, hogy emelje fel szavát az azonnali tűzszünet érdekében. Felszólítását az amerikai kommentátorok egybehangzóan úgy értelmezték, hogy az elnök az eddigieknél erősebben kívánja aláhúzni a palesztin vezető felelősségét a közel-keleti erőszakhullám erősödésében.

Colin Powell, amerikai külügyminiszter szintén felszólította Arafatot, hogy ítélje el a brutális terrorakciót. Powell közel-keleti fejlemények miatt lemondta szombati útját az Amerikai Államok Szervezetének értekezletére.

Arafat kész a feltétel nélküli tűzszünetre

Szombati beszédében Jasszer Arafat másodszor is elítélte a tel-avivi merényletet. "Ismételten elítéljük ezt az akciót, és minden olyan akciót, amely izreali vagy palesztin polgárok halálát okozza. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a népünket és az izraeli népet érintő vérontásnak, és megteszünk minden szükséges lépést egy azonnali, feltétel nélküli, valódi és hatásos tűzszünet érdekében." - mondta, bár nem tért ki arra, hogy mely lépésekre gondolt.

Seab Erakat, palesztin kormánytag a CNN-nek adott interjújában úgy fogalmazott: "Óriási akadályokat kell leküzdenünk a válság megszüntetése, az ostromgyűrű feloldása, és betelepülés megállítása érdekében. A tárgyalások újrafelvétele során, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy egy időrendet állítsunk össze, hogy azonnal megkezdhessük a munkát."

Sharonék nem hisznek Arafatnak

Ranaan Gissin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök tanácsadóját nem indították meg a palesztin vezető szavai: "Azt kell mondanom, hogy belefáradtunk, és nem hiszünk Arafat deklarációiban. Még mindig arra várunk, hogy cselekedjen, és fellépjen az erőszakkal és a terrorizmussal szemben, és felhagyjon a gyűlölet szításával."

Az izraeli biztonsági kabinet szombati ülését követően közleményben tudatták: Izreal minden szükséges lépést megtesz állampolgárai védelme érdekében. Ez, egyes miniszterek nyilatkozatai alapján egyet jelenthet azzal, hogy Izrael önmérsékeltét feladva torolja meg a palesztín szélsőségesek akcióit.