Klaudia
-4 °C
2 °C

Eltévedt bomba végzett az öt palesztin iskolással

2001.11.23. 11:56
Palesztin fegyvereseknek szánták azt az izraeli robbanószerkezetet, amely öt palesztin iskolás gyermeket ölt meg csütörtökön a Gázai-övezetben.
A Maariv című napilapnak nyilatkozó katonai források elmondták, hogy a palesztin iskolások életét kioltó szerkezetet egy héttel ezelőtt telepítette az izraeli hadsereg egyik különleges alakulata. Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú személyiség közölte, hogy vizsgálatot kér az üggyel kapcsolatban - jelentette pénteken a közszolgálati rádió.

Az első jelentések szerint egy korábban kilőtt és eddig fel nem robbant harckocsilövedék okozta a gyermekek halálát Hán-Júniszban, a helyi iskola udvarán.

Támogatják a palesztin államot

Közben egy héttel azután, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elhangzott Simon Peresz izraeli külügyminiszternek az önálló palesztin állam létrehozását támogató beszéde, egy felmérés tanúsága szerint az izraeliek többsége is támogatja ezt az elképzelést. A Gallup közvélemény-kutató intézet által közzétett felmérés szerint a megkérdezett izraeliek 59 százaléka támogatja, 36 százaléka ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását. Öt százalék nem nyilvánított véleményt.

A Maariv által ismertetett felmérésben a megkérdezettek 73 százaléka úgy látja, hogy a palesztin állam létre fog jönni - függetlenül attól, hogy mi erről a válaszoló véleménye. Ami a béketárgyalásokat illeti, az izraeliek 55 százaléka helyesli, hogy a zsidó állam béketárgyalásokat folytasson a Palesztin Hatósággal, 20 százalékuk véleménye szerint hadat kell üzenni a palesztinoknak, míg 19 százalék a jelenlegi helyzetet tartaná fenn.