Zsuzsanna
0 °C
10 °C

Merkel webes videoklipekben üzen a németeknek

2006.06.09. 13:45
Gyurcsány Ferenchez hasonlóan a német kancellár is beveszi kommunikációs eszköztárába az internetet. Merkel videóklipekben magyarázza majd a politikai bizonyítványt a cybernémeteknek.
A kancellár direktben, a netről
A német kancellárok története során először fordul elő, hogy az ország vezetője videocaston keresztül osztja meg a néppel politikai gondolatait. A "Kancellár - közvetlenül" nevet viselő internetes videóközvetítésre bárki feliratkozhat, és akár a kancellár hivatalos honlapján, akár videós mobiltelefonon, video iPodon is követheti Merkel naplózott üzeneteit.

A webes szolgáltatást beharongozó írás szerint a videocast szlogenje: "szemléletessé tenni és megértetni a politikát". Bár Merkel videocastja elsősorban politikai témákról szól majd, az első közvetítést mégis a németországi futball-világbajnokság előestélyére időzítették. A tervek szerint minden szombaton új üzenetekkel frisül majd a videocast.

Az első webes videóüzenetben Merkel azt hangsúlyozta, hogy ez az eszköz nem csak a fiataloké, és hogy a jövőben nem csak aktuálpolitikai elképzeléseit fogja ebben a videocastban megosztani az emerekkel, de a reformokkal kapcsolatos jövőre vonatkozó elképzeléseiről is beszél majd.

A kancellár bátorította is a német netezőket, hogy írják meg neki véleményüket az elhangzottakról.

A kampányblogoktól a kormányfői magánéletig

A webet, mint a politikai kommunikáció eszközét több vezető politikus is használja. Az amerikai elnökjelöltek vagy a brit miniszterelnök mellett Gyurcsány Ferenc is kitartóan vezeti blogját. Keszthelyi András, a magyar kormányfő tanácsadója nemrégiben egy konferencián beszélt arról, hogy a Gyurcsányblognak alapvetően két olvasótábora van: akik a miniszterelnök magánéletére és akik politikai gondolataira kíváncsiak.

Merkel videocastja ugyanakkor valószínűleg csak politikai témákat fog taglalni. "Az eredeti demokratikus alapelvekhez akarunk hűek lenni azzal, hogy bárki számára elérhetővé tesszük az információkat" - magyarázta a német kormány szóvivője. (A novemberben hivatalba lépett - egyébként fizikus végzettségű - Merkel eltökélt abban, hogy megerősítse Németország high-tech imázsát, és növelje a kutatás-fejlesztésre fordítandó adóforintokat.)

A videocastot már Tony Blair is alkalmazta a legutóbbi brit parlamenti választásokkor. A tengerentúlon pedig helyi szinten is használják ezeket a kommunikációs eszközöket. De fontos szerepet kapnak a politikusi blogok a választásokon is. Három éve, Howard Dean és Wesley Clark is előbb a neten, elsősorban a bloggerek körében tett szert nagyobb népszerűségre, majd ezt követően kezdte el komolyan venni őket a hivatalos média is mint potenciális demokrata elnökjelölteket.

Ugyanakkor a cyberbizalom sem volt elegendő az elnökjelöltség elnyeréséhez. Emlékezetes, hogy végül John Kerry versenghetett az elnökségért George W. Bushsal. Egyébként ők ketten is vezettek nyilvános webnaplót a 2004-es választási kampány idején.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!