Benedek
-4 °C
5 °C

Nagy fölénnyel választották újra Mesic horvát elnököt

2005.01.16. 20:47
A balközép támogatottságú, Nyugat-barát, liberális elnök nacionalizmus helyett az EU-t állította a középpontba.
Fölényes győzelmet aratott Stipe Mesic leköszönő horvát államfő az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a kormánypárti Jadranka Kosor fölött.

A függetlenként, de az ellenzéki balközép erők támogatásával indult Mesicet a voksok 71 százalékával választották újra a szavazóhelyiségek kijáratánál készült közvélemény-kutatások adatai szerint. A kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HZD) jelöltje, Jadranka Kosor család- és veteránügyi miniszter asszony 29 százaléknyi szavazatot kapott az első fordulóénál valamivel kisebb részvétel mellett tartott választáson.

Negyven százalék szavazott

Több mint 4,4 millió horvátot, közülük 400 ezret külföldön vártak az urnákhoz a független Horvátország történetének negyedik elnökválasztásán. A szavazóhelyiségeket 19 órakor zárták, az első részeredmények éjfél körül várhatók. Három órával a zárás előtt, délután 4-ig a választásra jogosultak mintegy 40 százaléka adta le voksát, 2 százalékponttal kevesebben, mint az első fordulóban.

A népszerű Mesicet kis híján már a január 2-i első fordulóban újra választották a voksok 48,92 százalékával, így második fordulós győzelme nem volt kétséges.

Cél az EU

Mesic a konzervatív kormányzópárt ellenpólusaként fogja fel államfői tisztségét és célul tűzte ki, hogy 2010-ig tartó második hivatali ideje alatt elvezeti országát az Európai Unióba. Mesic támogatja az uniós tagság egyik előfeltételének teljesítését, a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina volt tábornok letartóztatását és kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, míg jobboldali riválisa ellenzi azt.

A 70. életévét karácsonykor betöltött régi-új elnök az 1999-ben elhunyt Franjo Tudjman elnök szoros munkatársaként kezdte politikus pályáját az új Horvátországban, ám később eltávolodott tőle annak nacionalista politikája és tekintélyelvű vezetési stílusa miatt, s a nemzetközileg elszigetelődött Horvátországot újra szalonképessé tette a nemzetközi közösség előtt.

Az összes horvát állampolgár elnöke

Elődjétől, Tudjmantól eltérően Mesic nem az "összes horvát", hanem az "összes horvát állampolgár" elnökének tartja magát. Ezzel demonstratív módon képviseli az országban élő szerb kisebbséget is, viszont nem Bosznia-Hercegovina horvát lakosságát vagy a külföldön élők horvátok elsősorban Kanadában és az Egyesült Államokban erős közösségét.

A Nyugat-barát, liberális Stipe Mesic elnökké választása csapást mér Ivo Sanader miniszterelnök egy éve hatalomra került jobbközép kormányára.