Vencel
15 °C
23 °C

Összetűzött az újságírókkal Malina Hedvig feltételezett támadója

2008.03.07. 17:53
Incidensbe keveredett pénteken reggel a szlovák legfőbb ügyészség pozsonyi épülete előtt a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig egyik állítólagos bántalmazója, Marcel G., aki kihallgatására várva az egyik érdeklődő újságíró kezéből kiütötte a mobiltelefont, egy operatőr kamerájába pedig kétszer beleütött.

Marcel G. és társa, Robert B. feltűnően hasonlítanak arra a két fantomképre, amelyek közzététele után a rendőrség a lány támadóit néhány napig köröztette. Kicsivel később azonban le is zárta a nyomozást azzal, hogy Malina Hedviget senki sem támadta meg, az esetet maga a lány találta ki, s ezért később a hatóságok megtévesztése és hamis eskü címén vizsgálatot indítottak ellene.

A kihallgatás lehetséges fejleményeiről Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica úgy vélekedett, hogy annak új eleme aligha lesz, mert ennyi idő múltán nyilván Marcel G. válaszai is úgy hangzanak majd, hogy "nem emlékszem."

A kihallgatásról távozó Marcel M. nem nyilatkozott, mindössze annyit vetett oda az újságíróknak, hogy "mi van hiénák?", aztán egy autón sietve elhajtatott. A kocsiban ülők lefotózták az újságírókat.

A lány ügyvédje, aki jelen volt a kihallgatáson, a várakozó újságíróknak elmondta: Marcel G. nem tagadta, hogy rokonszenvez a bőrfejűek mozgalmával. Az eddigi kihallgatások után egyértelműen megállapítható: a rendőrség nem tett meg mindent annak érdekében, hogy alaposan utánanézzen a fantomképekről ismert két személy alibijének és teljes bizonyossággal megállapítsa, hogy hol tartózkodtak a Malina Hedvig elleni támadás idején.

Kvasnica furcsának találja, hogy a pénteken kihallgatott Marcel G. már akkor tudta, hogy "Malina Hedvig csak kitalálta" az ellene elkövetett támadást, amikor ezt Szlovákiában még senki sem tudta, a Hedvig panasza alapján indult vizsgálatot még le sem zárták. Nagyon érdekes, hogy Marcel G.-nek már azt megelőzően volt ilyen értesülése, hogy a belügyminiszter Robert Kalinák, majd a miniszterelnök, Robert Fico és az országos rendőrfőkapitány "szerencsétlen sajtótájékoztatókon" azzal állt elő, hogy Malina Hedvig "csak kitalálta", színlelte a sérelmére elkövetett támadást.

Ebben a pillanatban a vádlott az a Malina Hedvig, aki állítólag hazudott - mutatott rá az ügyvéd. "Másként fogalmazva: a Szlovák Köztársaság nem Malina Hedvignek, hanem annak a két személynek hisz, akik hasonlítanak a Malina Hedvig által adott személyleírás alapján készült két fantomképre. Ez a jelenlegi helyzet" - fogalmazott Kvasnica, aki szerint itt az ideje, hogy valaki végre megmondja: mivel is vádolják valójában a védencét?

"Mondják meg, miben hazudott! Ne lapítson tovább az ügyészség arra hivatkozva, hogy vizsgálat folyik, hanem álljon végre elő és valljon színt, vagy a belügyminisztérium képviselője mondjon végre valami konkrétat, és a sok semmitmondó általánosság helyett végre mutasson rá: hol a hazugság Malina Hedvig vallomásában" - mondta az ügyvéd, aki szerint elképzelhetetlen, hogy másfél év múltán bárki is prezentálja a tetteseket leleplező bizonyítékokat.

Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én két "ismeretlen" bőrfejű azért támadta meg, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügyben később két lakossági feljelentést is tettek a lány ellen, azt állítván, hogy Malina Hedvig "bemocskolta hazája becsületét." Az egyik feljelentő időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a titkosszolgálat kötelékébe tartozott, s amikor néhány hete őt is kihallgatták sérelmesnek találta, hogy a lány ügyvédjét az érdekelte, vajon megbízásból tett-e feljelentést?

A magyar-szlovák kapcsolatokat is beárnyékoló ügyben folyó főügyészi vizsgálat befejezését március végére jelezték, de Malina Hedvig ügyvédje a pénteki kihallgatás után azt mondta: sejtelme sincs, hogy a vizsgálatnak mikor lesz vége.