Klaudia
-3 °C
3 °C

Bíróságon támadják meg Milosevics kiadatását

2001.06.25. 20:51
Nem válaszolt a hágai Nemzetközi Törvényszék kérdéseire Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök. Nem tartja legitimnek a testületet, ezért nincs szüksége ügyvédre. Bíróság előtt és demonstrációkkal is megtámadják Szlobodan Milosevics hívei azt a jugoszláv kormányrendeletet, amely lehetővé teszi a volt elnök kiadását a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Milosevics feleségének pártja nyilatkozatban ítélte el a rendeletet, a volt elnök ügyvédei pedig bíróság előtt próbálják megakadályozni védencük kiadását. Közben az igazságügy-miniszter átadta az illetékes belgrádi bíróságnak a Hágai Törvényszék kiadatási kérelmét.
Hol angolul, hol pedig szerbül beszél Szlobodan Milosevics a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. A volt jugoszláv elnök a grémiumot és a vádiratot hamisnak, illegitimnek tekinti, mert nem az Egyesült Nemzetek Közgyűlése jelölte ki. Ezért nincs szüksége ügyvéd kijelölésére. A bíróságon azt mondta, hogy szerinte ennek a pernek a célja az, hogy hamis igazolást nyújtson a NATO által Jugoszláviában elkövetett háborús bűnökre.

A szocialista párt "minden rendelkezésre álló eszközzel" megpróbálja megakadályozni Milosevics kiadását, jelentette a B92 rádió. A párt főtitkára közölte, hogy keddre tüntetést szerveznek a kormányrendelet ellen, amely szerintük alkotmányellenes. Vasárnap tüntetők csoportja jelent meg a börtön előtt, ahol a volt elnököt tartják fogva, de helyi jelentések szerint igen kevesen voltak.

Az Egyesült Jugoszláv Baloldal - amely Milosevics feleségének pártja - nyilatkozatban ítélte el vasárnap a rendeletet, amely szerintük "erkölcstelen, illegális, alkotmány- és szerbellenes" és "NATO-gyarmattá" fokozza le az országot. A nyilatkozatot hírügynökségek idézték a belgrádi sajtóra hivatkozva. Hasonlóan vélekedik egyébként maga Milosevics is.

Jogi úton is megtámadják a kiadatást lehetővé tevő rendeletet

Milosevics ügyvédei hétfőn fellebbeztek az alkotmánybírósághoz, és várhatóan a legfelsőbb bíróságon is megtámadják a rendeletet, jelentette az AP. Érveik szerint a kormányrendelet érvénytelen, mert a kabinet montenegrói tagjai nem szavaztak, valamint az érvényes jugoszláv törvények nem teszik lehetővé, hogy valakit kiadjanak külföldi törvényszéknek. A kormány szerint ebben az esetben a nemzetközi egyezményeknek nagyobb súlyuk van, mint a jugoszláv törvényeknek.

Huszonhárom nap

A jugoszláv igazságügy-miniszter közben - nem várva a bírói döntésre - továbbította a belgrádi bírósághoz Hága kiadatási kérelmét. Vasárnap este Nebojsa Covics szerb kormányfőhelyettes azt mondta, hogy a volt elnököt legkésőbb 23 napon belül kiadhatják. Milosevicset a hágai törvényszék a koszovói háború során elkövetett emberiségellenes bűnökkel vádolja. Rajta kívül 15 másik vélt háborús bűnös bújkál még Jugoszláviában.

Nem ingyen

Néhány nappal a rendelet elfogadása után, pénteken Brüsszelben nyílik meg a Jugoszláviának nyújtandó nemzetközi támogatások összehangolására hivatott adományozó konferencia, amelytől Belgrád összesen mintegy 1,2 milliárd eurónyi felajánlást remél.

Az Európai Bizottság és a Világbank közös szervezésében rendezendő konferencia résztvevői hivatalosan és közvetlenül nem szabták a segítségnyújtás feltételéül Milosevic Hágába szállítását. Többször is félreérthetetlenül jelezték azonban, hogy a segélynyújtás egyáltalán nem független attól, milyen mértékben hajlandók együttműködni a belgrádi hatóságok Hágával.

Az Egyesült Államok, jóllehet üdvözölte a belgrádi döntést, további biztosítékot kért a jugoszláv kormánytól, hogy együttműködnek a Hágai Törvényszékkel. Enélkül nem hajlandó részt venni a jugoszláv gazdaság talpraállításában kulcsszerepet játszó pénteki segélykonferencián. Az amerikai külügyminisztérium egy tisztviselője közölte: az Egyesült Államok szerdáig dönt az ügyben az alapján, hogy Belgrád tesz-e további lépéseket tenni Milosevics kiadását illetően a hét végén bejelentett döntésen túlmenően.