Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ügyvédek nélkül megy bírái elé Milosevics

2001.07.02. 15:37
Nem tart igényt jogi képviselői segítségére a Nemzetközi Törvényszék előtti első kihallgatásán a volt jugoszláv elnök. Szlobodan Milosevics hétfő este találkozott ügyvédeivel, akik várhatóan arra építik majd védelmét, hogy állítólag számos tettének a nyugati hatalmak adtak zöld utat. Eközben Belgrádban megkezdődtek a tárgyalások a jugoszláv szövetségi kormány megalakításáról, míg a Hágának kiadott exdiktátor több tízezer híve ismét tüntetett és "Djindjics halálát" követelte.
A Hágában fogva tartott Szlobodan Milosevics közölte a Nemzetközi Törvényszékkel: nem tart igényt arra, hogy egy vagy több ügyvéd képviselje kedden, a törvényszék előtti első megjelenésekor. A jogi végzettségű exdiktátor maga fogja saját jogi képviseletét ellátni.

Milosevics első bírósági meghallgatása az eddigi tervek szerint kedd reggel kezdődik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken. A szervezet szóvivője közölte, hogy Milosevic bármikor megváltoztathatja ezt a kívánságát. A háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök ügyvédei hétfőn jártak Milosevicsnél, hogy előkészítsék védelmét az ellene kezdődő eljárásban.

Hétvégi híradások szerint a hágai törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Milosevics "politikai védelem" előkészítésére utasította ügyvédeit, mert a hágai eljárást is politikai jellegűnek tartja. Lapértesülések szerint az ügyvédek a Nyugat cinkosságára kívánják alapozni stratégiájukat: tanúként beidéznének a délszláv válságokban egykoron közvetítést vállalt személyeket, mondván: különféle béketárgyalásokon a nyugati kormányok zöld utat adtak Milosevics több ellentmondásos lépéséhez, erőszak alkalmazásához. Az ügyvédek várhatóan kérni fogják, hogy a törvényszék mentse fel az eljárásban való részvétel alól a NATO-tagállamokból származó bírákat.

Zoran Djindjics a Világgazdasági Fórum ülésén
Zoran Djindjics szerb kormányfő szerint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök kiadatásával lehetővé vált Jugoszlávia EU-csatlakozása a következő egy évtizedben, már csak azért is, mert Európai be fogja látni: drágább az országot kívül tartani, mint befogadni. Djindjics szerint az EU meg fogja találni az együttműködés módját a balkáni országokkal, mert hiszen a belépés szigorú feltételeit azok még jó darabig nem lesznek képesek teljesíteni. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Szerbiában most már érdemes befektetni, és országa konkrétan 1 milliárd márka értékű befektetésre számít nyugat-európai vállalatok részéről.

Hétfőn újabb több ezres tüntetéssel és felvonulással tiltakoztak Belgrád központjában a volt elnök hívei Milosevics múlt heti hágai kiadatása ellen, és minden szinten előrehozott választásokat követeltek. Az exdiktátor vezette Szerbiai Szocialista Párt és a Vojislav Seselj-féle Szerb Radikális Párt mintegy 15-20 ezer híve a jugoszláv parlament elől indult és végigvonult a főváros központi utcáin.

A résztvevők hangosan éltették a tavaly megbukott elnököt, a szerb kormányfőnek címzett fenyegetéseket kiabáltak: "Megöljük Djindjicset!". A csetnikmozgalom fekete zászlói és a feliratok arra utaltak, hogy vidékről is érkeztek résztvevők a belgrádi megmozdulásra. Az SPS az utcai tiltakozás mellett hétfőn beadványban követelte Milan Milutinovics szerb elnöktől a szerb parlament feloszlatását a szerb kormány múlt heti, "hazaárulónak", a szerb és a jugoszláv alkotmánnyal ellentétesnek mondott intézkedése miatt. Milutinovics egyébként SPS-tag - és hágai vádlott is -, de az előző szerb kormányzat tagjai közül egyedüliként a tavalyi fordulat után megőrizte magas közjogi tisztségét, az elmúlt hónapokban pedig semmiben sem akadályozta az új vezetést.

"Napokon belül" lehet új szövetségi kormány

Az exdiktátor kiadása okán felbomlott szövetségi kabinet pótlására új szövetségi kormány megalakításáról kezdett tárgyalásokat Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök. Az államfő először a Szerbiában kormányzó Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) minisztereivel ült tárgyalóasztalhoz, este pedig a Zoran Zsizsics távozó kormányfő vezette montenegrói Szocialista Néppártjának képviselőivel találkozik.

Eltérőek a vélemények arról, hogy mikor állhat fel az új kabinet. Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter szerint két héten belül felállhat új kormány. A Salzburgban tartózkodó Zoran Djindjics szerb kormányfő viszont úgy nyilatkozott, "napokon belül felállhat az új szövetségi kabinet".

Mint ismeretes, pénteken lemondott a jugoszláv miniszterelnök, és Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök pártja kilépett a kormánykoalíció parlamenti frakciójából. Komoly feszültség támadt a Milosevicset kiadó Djindjics és Kostunica közt is, utóbbi ugyanis hevesen ellenezte az exállamfő kiszolgáltatását.

Széteshet a föderáció?

Elemzők szerint a válság nemcsak Belgrádot érintheti, hanem a kisebbik jugoszláv tagköztársaságot, Montenegrót is, ami a zűrzavaros helyzetet kihasználva megpróbálhatja kicsikarni függetlenségét. Erre figyelmeztetett hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint "Jugoszlávia az összeomlás szélén van". Putyin szerint ezért Milosevics kiadatása a felelős.