Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Nehéz lesz Milosevics bűnösségét bizonyítani

2001.07.03. 18:39
Bár úgy tűnik, a neheze már el van rendezve - végülis Hágában van Milosevics -, a volt jugoszláv államfő bűnösségét bebizonyítani igencsak nehéz lesz, mert a legfontosabb bizonyítékok hiányoznak.
A Koszovóban elkövetett bűncselekményekről - tömeggyilkosság, deportálás, a hadviselés szabályainak megsértése és faji megfontolásokon alapuló üldöztetés - temérdek bizonyíték van. Titkosszolgálati adatok, sajtóinformációk, kémrepülőgépek felvételei, szemtanúk százai mind rendelkezésre állnak. Kétség nem fér hozzá, hogy az atrocitásokat elkövették, és ebben a különböző szerb alakulatoknak szerepük volt.

Nehéz lesz a bizonyítás

Nehézkes lesz azonban bebizonyítani, hogy mindez Szlobodan Milosevics közvetlen utasítására vagy az ő tudtával és beleegyezésével történt. "Rengeteg bizonyíték hiányzik" - mondta egy volt hágai ügyész a New York Timesnak. "Pontosan végig kell tudnunk követni a kiadott utasítást a parancsláncban. Még az is lehet, hogy Milosevics informálisan adta ki a parancsokat" - mondta.

A nyugati hatalmak nem csak Milosevics átadásához kötötték a több milliárd dolláros segély átutalását Jugoszláviának. Dokumentumokra, katonai és rendőri archívumokra is igényt tartanak, amelyek segíthetnek a bizonyításban. A ládaszámra megérkezett anyagokat persze még le is kell fordítani, ami eltart egy darabig.

Nem tudni, ki és hogyan adta ki a parancsokat

A dolgot nehezíti, hogy a piszkos munka egy részét nem a katonaság, hanem a rendőrség és a különböző szerb szabadcsapatok végezték el. Esetükben lényegesen nehezebb lesz bemutatni, hogy a konkrét utasítások Milosevicstől érkeztek, vagy legalábbis hogy tudott az eseményekről, és nem avatkozott közbe. Sok esetben a jugoszláv miniszterelnök-helyettes - Milosevics bizalmi embere - adta ki a parancsokat, de neki semmilyen hivatalos titulusa nincs a rendőri erőknél.

Insider kell

A vádnak ezért olyan emberekre van szüksége, akik közel álltak a volt elnökhöz, és tanúi voltak annak, ami Belgrádban történt a háború alatt. Egyes elemzők szerint pont ezért emelt vádat a törvényszék az exelnök négy volt társa ellen is.